006.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (28 січня – 4 лютого 2019 року).

Бюджет

Станом на 1 лютого до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшов 131,7 млн грн. (7,1% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 23,6 млн грн. в тому числі за рахунок: податку на доходи фізичних осіб – 21,1 млн грн., акцизного податку – 6 млн грн.; земельного податку та орендній платі – 0,9 млн гривень.

Сума перевиконання за розписом становить 1,8 млн грн. в тому числі за рахунок: єдиного податку – 4,3 млн грн.; земельного податку та орендній платі – 0,7 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 19 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 5,7 млн грн. (5,2% до плану на рік), що на 0,1 млн грн. (або на 0,9%) більше надходжень за відповідний період 2018 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 0,6 млн грн. що на 0,3 млн грн. (або в 1,9 раза) більше плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до загального фонду надійшло 120,5 млн. грн., що становить 98,6% до плану на січень за розписом.

Плата за землю та комунальне майно

Протягом січня надійшло коштів від оренди комунального майна – 1947,9 тис. грн., що складає 114,6% від планового завдання на місяць; плати за землю – 14103,7 тис. грн., що складає 105,2% від планового завдання на місяць.

Від відчуження комунального майна та продажу земельних ділянок до міського бюджету кошти не надходили.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 24 по 31 січня) було погашено 6557 тис. грн., зокрема:

  • 6463,2 тис. грн. було виплачено трьома роботодавцями міста, а саме: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 6075,6 тис. грн. (у тому числі 3900,4 тис. грн. стягнуто державними виконавцями згідно з рішеннями суду);ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 22,1 тис. грн.; Сумським державним університетом (за ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів», припинений шляхом злиття з СумДУ) – 365,5 тис. грн.;
  • 93,8 тис. грн. виплачено по трьом економічно неактивних підприємствах, які фактично не здійснювали фінансово-економічну діяльність і не знаходилися за юридичними адресами (ТОВ «Вітражна студія «Вікторія» – 50,9 тис. грн.; ТОВ «Сумська механізована колона № 5» – 30 тис. грн.; ТОВ ВТП «Преобразователь +» – 12,9 тис. гривень).

Усього протягом січня підприємствами міста було погашено 6861,3 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» –6075,6 тис. грн.; Сумським державним університетом (за ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів») – 365,5 тис. грн.; ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 285 тис. грн.; ТОВ «Вітражна студія «Вікторія» – 50,9 тис. грн.; ТОВ «Сумська механізована колона № 5» – 30 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 21,2 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 20,2 тис. грн.; ТОВ ВТП «Преобразователь +» – 12,9 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 січня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 247148,9 тис. гривень.

Її накопичили 17 підприємств: шість – економічно активні (217,8 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 212,5 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (29,3 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 41 дитина (за попередній тиждень – 48): хлопчиків – 26, дівчаток – 15.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, зменшилась: 442 осіб проти 475.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 234, вуличних – 153, виробничих – одна, дорожньо-транспортних – дві, спортивних – 21, інших – 36.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 12 осіб–переселенців із Донецької та Луганської областей: дорослі – вісім (всі на амбулаторне лікування), діти – чотири (на амбулаторне лікування – двоє, на стаціонарне лікування – двоє). Переселенця із АРК не звертались за медичною допомогою.

Медичної допомоги потребували 29 військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них 25 звернулися за амбулаторною допомогою, чотири – за стаціонарною допомогою. Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 200291 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 103754, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 96537), що становить 75,1% приписного населення міста.

Освіта

СумДПУ ім. А. С. Макаренка спільно з управлінням освіти і науки проведено регіональний логопедичний фестиваль «Логофест – 2019». Участь у фестивалі взяли учителі-логопеди, учителі- дефектологи закладів освіти міста, логопеди медичних закладів, реабілітаційних центрів, методисти, практичні психологи (загалом 188 учасників).

У школі № 7 для заступників директорів організовано семінар «Використання планшетів та ігрового програмного забезпечення в освітньому процесі початкової школи в умовах Нової української школи».

31 січня в обласній філармонії відбулося урочисте закриття обласного етапу всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2019». Перші місця в конкурсі посіли педагоги шкіл № 7, № 8, № 20 в номінаціях «Захист Вітчизни», «Французька мова», «Інклюзивне навчання в початковій школі».

Організовано І міський квест, присвячений 80-річчю створення Сумської області та Дню соборності України. І місце – за учнями школи № 6.

Учителі історії та методисти Інформаційно-методичного центру були задіяні в обласному круглому столі з нагоди відзначення 80-річчя створення Сумської області «Сумщина від давнини до сьогодення: проблеми ідентичності, ментальності, самосвідомості».

Міський етап Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості «Чисті роси», номінація «Художнє виконавство» – «Живе слово» було проведено на базі Сумського державного університету. Перші місця в різних вікових групах, рівнях виконавської майстерності та номінаціях отримали учні шкіл № 4, № 12, № 17, № 19, № 21, № 29, № 30, гімназії № 1 та вихованці Палацу дітей та юнацтва.

Школярі міста брали участь у ІV етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка.

У школі № 29 проведено методичний фестиваль конкурсу педагогічної майстерності «Територія творчості» у номінації «Презентація досвіду з використання інноваційних педагогічних технологій».

Відповідно до графіка проводиться ІІІ (обласний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад.

Організовано 10 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Систематично проводився прийом громадян.

За результатами моніторингу станом на 31 січня на ГРВІ хворіли 2482 учні, що складає 10% від загальної кількості школярів.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

З 25 по 31 січня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 186 осіб.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 1 лютого перебували на обліку, складала 2699 осіб із них 2293 (85%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій станом на 1 лютого налічувала 640 одиниць: для робітників – 270, службовців – 306, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 64. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило чотири особи.

Станом на 1 лютого розірвано 41 трудовий договір між приватними підприємцями та найманими працівниками, укладений до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 366 осіб, з них зареєстрованих безробітних – 156.

На виконання громадських робіт у 2019 році для інформування населення про надання житлових субсидій направлено 16 осіб з числа зареєстрованих безробітних, в тому числі: 12 – у КП «Зеленбуд»; чотири – у департамент соціального захисту населення. З початку року п’ять осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

65 осіб проходили професійне навчання під замовлення роботодавця.