001.jpg

Під час ранкового брифінгу директор КП «Центр догляду за тваринами» Володимир КАТИШЕВ та ректор СНАУ Володимир ЛАДИКА підписали Меморандум про співпрацю.

Відповідно до умов Меморандуму сторони домовились об’єднати зусилля та спільно розпочати проект зі створення програми «Забезпечення ефективного використання бюджетних коштів на заходи, направлені на охорону тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин».

На початку заходу Володимир Катишев зупинився на основних видах очолюваного ним комунального підприємства, серед яких є регулювання чисельності безпритульних тварин у Сумах, яких на сьогодні по місту обліковується 1660. Задля цього на базі Центру облаштували комунальний притулок, де протягом останнього часу збудували дві секції вольєрів, облаштували технічні приміщення. А вже навесні тут планують ввести в роботу карантинний майданчик.

Саме у комунальному притулку і утримують безпритульних тварин, відловлених на вулицях міста. Усіх цих тварин стерилізують у закладах, які мають відповідну для цього ліцензію.

За словами Володимира Катишева, нещодавно такий документ отримав і Сумський національний аграрний університет.

Ректор вишу Володимир Ладика підтвердив, що минулоріч викладачі та студенти профільного факультету простерилізували понад 200 тварин, отримавши відповідний досвід та ліцензію на продовження даного виду робіт.

Володимир Ладика додав, що СНАУ уже тривалий час готує фахівців із ветеринарної медицини, які користуються великим попитом на ринку праці.

«Ми хотіли б, аби наші студенти прислужились сумській громаді. У рамках підписаного сьогодні Меморандуму про співпрацю між КП «Центр догляду за тваринами» та СНАУ студенти факультету ветеринарної медицини під час проходження практики проводитимуть стерилізацію безпритульних тварин», – сказав Володимир Ладика.

Принагідно він наголосив, що завдяки максимально гуманним хірургічним втручанням зі стерилізації, які проводитимуться на базі СНАУ, на реабілітаційний період відводитиметься значно менше часу і післяопераційний стан тварини буде набагато легший. За попередніми розрахунками щомісяця планують стерилізувати близько 50 тварин. Вартість даної процедури на одну тварину в середньому складає 600 гривень.

І Володимир Каташев і Володмир Ладика також розділяють позицію щодо необхідності більш широкої роз’яснювальної роботи про важливість стерилізації не лише безпритульних тварин, але й тих, які мають господарів.

Адже часом останні не дуже відповідально ставляться до потомства своїх чотирилапих домочадців і просто викидають щенят на вулицю. Як наслідок – велика кількість безпритульних тварин. Тому комплексний підхід у цьому питанні надто важливий і має стати системним. Над цим спільно працюватимуть як фахівці «Центру догляду за тваринами», так і СНАУ.