Надрукувати
Перегляди: 1188

Міська рада 19 грудня затвердила Програму економічного і соціального розвитку міста Суми на 2019 рік та основних напрямів розвитку на 2020-2021 роки.

Програма розроблена з урахуванням пріоритетних завдань 26 міських цільових (комплексних) програм, на виконання яких в міському бюджеті на 2019 рік передбачено 1,8 млрд гривень.

Основними цілями та пріоритетами економічного і соціального розвитку Сум є:

В Програмі визначені основні показники на 2019 рік з урахуванням прогнозних показників економічного і соціального розвитку України на 2019 рік:

Збільшення обсягів на 10% очікуваного показника 2018 року планується досягти за рахунок:

На ринку праці спостерігатиметься збереження позицій 2018 року. Кількість зареєстрованих безробітних на кінець 2019 року складе 2,2 тис. сумчан. Передбачається працевлаштування на нові робочі 5,3 тис. місць (у юридичних осіб – 2,1 тис., у фізичних осіб-підприємців – 3,2 тис.).

Планується приріст обсягу виконаних будівельних робіт на 10% (до 1,1 млрд грн.); введення 68 тис. м² загальної площі житла, у тому числі за рахунок основних забудовників – 45,8 тис. м².

На фінансування Програми молодіжного житлового кредитування м. Суми на 2018-2020 роки за рахунок міського бюджету передбачається 2,1 млн грн., міської програми «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей на 2017-2019 роки» на надання одноразової цільової матеріальної допомоги для придбання житла учасникам АТО та членам сімей загиблих учасників АТО – 21 млн гривень.

За рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету на будівництво та реконструкцію об'єктів житлово-комунального господарства, об’єктів соціально-культурного призначення та інших об'єктів соціальної та виробничої інфраструктури комунальної власності буде спрямовано 100,5 млн грн. (на об’єкти житлово-комунального господарства – 34,7 млн грн.; соціально-культурного призначення – 22,8 млн грн.; інших об'єктів соціальної та виробничої інфраструктури комунальної власності – 43 млн гривень).

Обсяги прямих іноземних інвестицій прогнозуються на рівні 101 млн дол. США, або на 1% більше очікуваного показника на кінець поточного року.

Продовжиться робота щодо підвищення іміджу міста та сприяння залученню інвестицій: розробка Стратегії розвитку міста Суми на період до 2027 року; підтримка існуючих та налагодження нових стосунків із зарубіжними партнерами; продовження роботи зі створення індустріального парку міста Суми.

З метою демонстрації конкурентних переваг, економічного та інвестиційного потенціалу міста, для зацікавлення нових інвесторів вкладати кошти в економіку Сум буде оновлено Інвестиційний паспорт міста, продовжена промоція відеоролику про економічний та інвестиційний потенціал Сум.

Триватиме співпраця з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями в рамках наступних проектів:

У 2019 році триватиме робота з поліпшення бізнес-клімату, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього підприємництва. В рамках реалізації проекту «Платформа – Інвестиції, підприємництво та стартапи», спільно з Центром міжнародного приватного підприємництва і Сумським державним університетом продовжиться робота щодо інформаційної підтримки малого та середнього підприємництва, проведення форумів, виставкових заходів.

Планується проведення міжнародного форуму розвитку ІТ-технологій з залученням іноземних партнерів у рамках підписаного меморандуму про співпрацю між громадською організацією «HI-teach office» (м. Київ) та Сумською міською радою.

Буде продовжена робота з надання консультативних та інформаційних послуг суб’єктам малого підприємництва (Програма ЄБРР в рамках ініціативи «EU4Business» Європейського союзу).

Продовжиться робота в сфері отримання фахових та всебічних консультацій та адміністративних послуг в ЦНАП, в якому надається 216 адміністративних послуг Прийом громадян та суб’єктів господарювання здійснюється за допомогою електронної черги, є вільний доступ до зони Wi-Fi.

Планується збільшення кількості перевезених пасажирів, що скористаються міським пасажирським транспортом на 10,9% (62,1 млн осіб) у порівнянні з очікуваним показником 2018 року, у тому числі за рахунок кількості пасажирів, перевезених міським комунальним транспортом, на 12,1%. У 2019 році планується оновлення парку тролейбусів та автобусів середньої та великої місткості за рахунок коштів міського бюджету в кількості 8 одиниць та залучених ресурсів (кредит ЄІБ) у кількості 22 одиниці тролейбусів.

Відкриття та відновлення підприємств роздрібної торгівлі, закладів ресторанного господарства дозволить у 2019 році збільшити обсяг роздрібного товарообороту до 6,7 млрд гривень, або на 9,8% у порівнянні з очікуваним показником 2018 року. Буде продовжена робота з упорядкування місць сезонної торгівлі та літніх майданчиків, запобігання стихійній торгівлі.

У 2019 році в галузі житлово-комунального господарства, гуманітарній та соціальній сферах продовжиться робота по наданню своєчасних та якісних послуг.

Переглянути презентацію