007.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (5 – 12 листопада 2018 року).

Бюджет

Станом на 8 листопада до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1352,9 млн грн. (82,6% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 42,4 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 44,1 млн грн.; акцизний податок – 8,1 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом – 26,3 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 29,2 млн грн.; акцизний податок – 7,3 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 213,8 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 84,5 млн грн. (100% до плану на рік), що на 18,6 млн грн. (28,3%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 8,3 млн грн. що на 1,2 млн грн. більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1402 млн грн. (91,8% до плану за розписом), до спеціального фонду – 40,7 млн грн. (78,6% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом листопада від плати за землю надійшло 590,9 тис. грн., що складає 4,4% від планового завдання на місяць.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 17,9 млн грн., від відчуження комунального майна – 5,3 млн гривень.

З початку року надійшло плати за землю 143,7 млн грн. (що на 5,4% більше надходжень за відповідний період минулого року), від продажу земельних ділянок з початку року надійшло 6 тис. грн. (0,6% від річного плану).

Станом на 7 листопада вихідний залишок розподільчого рахунку міського бюджету від оренди комунального майна склав 27,8 тис. гривень.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом попереднього тижня (з 1 по 7 листопада) двома роботодавцями виплатили 794 тис. грн. простроченої заборгованості із заробітної плати, з них: ТОВ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 738 тис. грн.; ТОВ «Маш – Сервіс» – 56 тис. гривень.

Згідно з оперативною інформацією станом на 1 листопада прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 224548,2 тис. гривень.

Її накопичили 18 підприємств: сім – економічно активні (195,1 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 190 млн грн.; сім – підприємства-банкрути (29,4 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

По дев’яти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати протягом поточного року залишається незмінною і становить 2872,5 тис. грн. або 1,3% загальної суми заборгованості на 1 листопада, з них: 2762 тис. грн. по п’яти підприємствах-банкрутах та 110,5 тис. грн. по чотирьом економічно неактивних підприємствах.

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 54 дитини (за попередній тиждень – 41): хлопчиків – 23, дівчаток – 31.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, збільшилась: 428 осіб проти 396.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 236, вуличних травм – 121, дорожньо-транспортних – три, спортивних – 16, інших – 52.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 19 осіб–переселенці з Донецької та Луганської областей: дорослих – 15 (11 – на амбулаторне лікування, четверо – на стаціонарне лікування), дітей – один (стаціонарне лікування).

Звертався один дорослий –переселенець із АРК за амбулаторною медичною допомогою.

Медичної допомоги потребували 19 військовослужбовців, що перебував у зоні АТО, з них дев’ятеро лікувались стаціонарно, 10 – звернулись за амбулаторною допомогою.

Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Всього з початку приписної компанії у комунальних медичних закладах Сум укладено 155088 декларації про вибір лікаря, що надає первинну медичну допомогу (Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 – 82854, Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 – 72234), що становить 58,1% приписного населення міста.

Освіта

Керівники сумських дитячих садків № 8, № 13, № 18 стали активними учасниками навчального семінару для керівників закладів дошкільної освіти м. Києва. Досвід роботи закладів дошкільної освіти презентували за темою «Особливості перехідного періоду до автономії закладу дошкільної освіти», ділились знаннями з питання планування, розподілу видатків у комунальних закладах, складання та використання кошторису, ведення бухгалтерського обліку дитячого садка.

Директори шкіл взяли участь у семінарі-нараді «Інтеграція Сумського національного університету та шкіл Сум в умовах реформування освітньої галузі».

Спільно із спеціалістами відділу охорони здоров’я вивчено стан організації медичного обслуговування учнів у школах № 3, № 5, № 8, № 10, № 24, № 26.

За результатами ІІ (міського) етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з української мови та літератури І місце посіли учні шкіл № 10, № 18, № 21, № 25, № 29, з фізики – школи № 9 та класичної гімназії.

Проведена науково-методична рада Інформаційно-методичного центру.

На базі школи № 7 організовано майстер-клас у рамках проекту JuniorZ, до якого долучилися близько 100 вчителів фізичної культури та 50 учнів закладів освіти міста. У рамках проекту проведені тренінги з метою ознайомити вчителів фізичної культури з новими видами спорту: чирлідинг, петана, флорбол, фризі, корфбол, регбі.

Під час засідання круглого столу учителі української мови та літератури, які викладають у 11-х класах, обговорили питання якісної підготовки учнів до ЗНО.

У закладах освіти відбулися заходи з відзначення Дня української писемності та мови. Учні долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Були проведені лінійки, круглі столи, конференції, флешмоби, присвячені пошануванню української мови. Організовано І (шкільні) етапи Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та урочисте відкриття Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості.

Учителі математики взяли участь у роботі ІІІ Міжнародної науково-методичної конференції «Розвиток інтелектуальних умінь і творчих здібностей учнів у процесі навчання дисциплін природничо-математичного циклу – ІТМ* плюс-2018».

Організовано 15 методичних заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Проведено моніторинг температурного режиму у закладах дошкільної та позашкільної освіти.

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 2 по 8 листопада у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 233 особи.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 9 листопада перебували на обліку, складала 2319 осіб із них 1911 (82%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 754 одиниці: для робітників – 421, службовців – 242, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 91. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило три особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 463 трудових договорів, укладені до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 5331 особа, з них зареєстрованих безробітних – 2157.

До проведення громадських робіт із початку року залучено 300 осіб, із числа зареєстрованих безробітних: 157 працювали у КП «Зелене будівництво», 139 – у департаменті соціального захисту населення, чотири особи – у департаменті інфраструктури міста. Також з початку року 45 особа взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

263 особи проходили професійне навчання під замовлення роботодавця.