006.jpg

У Сумах продовжують протидіяти стихійній торгівлі, аби не лише легалізувати працю тих, хто нею займається, але й збільшити надходження до міської казни.

На цьому під час сьогоднішнього брифінгу наголосили заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА та начальник управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслан ГОЛОПЬОРОВ.

За словами Ольги Волошиної, всі, хто займається стихійною торгівлею, це потенційні ФОПи.

«Тому завдання міської влади – створити їм умови для здійснення підприємницької діяльності згідно з чинним законодавством. Одним із таких кроків стало нещодавне відкриття селянського базару на території Центрального ринку. Тут облаштували 200 торгівельних місць для тих, хто раніше стихійно торгував по вул. Засумська», – розповіла вона.

У планах міської влади надавати більше можливостей тим, хто бажає здійснювати сезонну торгівлю – продавати посадковий матеріал. Такий підхід, переконана посадовиця, не лише введе працю торговців в законодавче поле, але й забезпечить додаткові податкові надходження до міської казни.

До тих же, хто і надалі не виявлятиме бажання переходити на спеціально обладнані торгівельні місця на ринках міста, застосовуватимуть засоби адмінвпливу.

Ольга Волошина розповіла, що у порівнянні із минулорічними показниками за дев’ять місяців поточного року кількість складених адмінпротоколів дещо зменшилась – 1624 проти 1519. Більшість із них складались за порушення правил торгівлі.

Принагідно заступник міського голови підкреслила, що не з усіх порушників згідно зі складеними адмінпротоколами стягуються штрафні санкції. Так, якщо людина усвідомила, що порушила Закон і надала документальне підтвердження того, що всі порушення нею виправлені, то адмінпротокол закривається. За дев’ять місяців поточного року у Сумах було зафіксовано 387 таких випадків.

На сьогодні згідно з накладеними штрафними санкціями та з рішенням адмінкомісії порушники заплатили майже 800 тис. гривень.

За словами начальника управління «Інспекція з благоустрою міста Суми» Руслана Голопьорова, на сьогодні складено 333 адмінпротоколи на тих, хто здійснював стихійну торгівлю. Аби виявляти порушників фахівці управління співпрацюють із правоохоронними органами і щотижня здійснюють по три-чотири рейди.

Руслан Голопьоров підкреслив, що розмір штрафів за порушення правил торгівлі є досить значний. Вони можуть варіюватись від 340 грн. до 1700 гривень. Проте варто пам’ятати, що штрафи можуть надходити і від інших структур, таких як Державна податкова інспекція та служба охорони праці. Від них розмір штрафу сягає вже від 17 тис. гривень.

Насамкінець спікери зауважили, що попри законодавчі чинники даної проблеми, найголовнішим все ж є здоров’я громадян, які через свою безпечність часто-густо не гребують купувати продовольчі товари з рук прямо на тротуарах. Наслідки можуть бути непередбачувані і аби їх уникнути, потенційних покупців Ольга Волошина та Руслан Голопьоров закликали утриматись від таких покупок.