002.jpg

Начальник відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг Сергій ЯКОВЕНКО під час апаратної наради при міському голові прозвітував про роботу цього структурного підрозділу у сфері здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади і відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування».

За словами Сергія Яковенка, на сьогодні основна частина виконуваних відділом повноважень у сфері транспорту та зв’язку належить до повноважень органів місцевого самоврядування. Водночас відділ виконує делеговані повноваження органів виконавчої влади у сфері транспорту та зв’язку. Зокрема, вживаються заходи щодо розвитку транспорту і зв’язку, здійснюється згідно з чинним законодавством контроль за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами транспорту та зв’язку.

Основний обсяг здійснених делегованих повноважень становлять перевірки дотримання перевізниками умов договорів про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Акти перевірок реєструються в журналі реєстрації актів перевірок.

Протягом 2016 року склали 73 акти за результатами проведених перевірок. Минулоріч таких провели 137, а станом на 1 жовтня поточного року – 34. На виконання доручення міського голови Олександра ЛИСЕНКА від 5 лютого 2018 року було створено тимчасову комісію з перевірки роботи міського пасажирського транспорту. До переліку її завдань належить: проведення перевірок роботи міського пасажирського транспорту (за винятком комунального), а саме технічного та санітарного стану автобусів, дотримання графіків руху, умов виконання ремонтів та випуску на лінію рухомого складу.

До складу відповідно тимчасової комісії увійшли представники виконавчих органів, відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг, управління з питань праці, відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів, відділу прес-служби департаменту комунікацій та інформаційної політики, депутата міської ради (за згодою) та представника громадськості.

За період з 2 по 14 березня перевірили 31 маршрут та 243 автобуси приватних перевізників. З 7 по 16 травня комісія перевірила 31 маршрут та 254 міських автобуси. Наразі відповідна комісія продовжує свою роботу, в першу чергу в частині готовності пасажирського транспорту до роботи в осінньо-зимовий період.

Сергій Яковенко наголосив на тому, що міська влада, як організатор перевезень та контролююча ланка в особі відділу, реагує на будь-які зауваження щодо недоліків роботи міського транспорту, опрацьовує спільно з перевізниками нагальні питання, проводить перевірки дотримання перевізниками умов договорів на перевезення пасажирів, організовує наради з перевізниками для спільного вирішення питань міських пасажирських перевезень, співпрацює з Укратрансбезпекою та Управлінням патрульної поліції в Сумській області.

Низка питань, що належать до делегованих повноважень відділу, вирішуються під час засідань комісії з питань роботи міського пасажирського транспорту. Станом на 1 жовтня було проведено шість засідань відповідної комісії. Делеговані повноваження у сфері зв’язку здійснюються з урахуванням законодавчих актів, що регулюють зазначені сферу. Зокрема функція контролю забезпечується шляхом моніторингу надання телекомунікаційних послуг населенню міста на підставі звернень громадян. Основними питаннями, з якими звертаються мешканці до міської влади, є: надання послуг радіозв’язку, телефонії та мобільного зв’язку, кабельного телебачення та інтернет-послуг.

Заслухавши інформацію, міський голова Олександр Лисенко зосередив увагу начальника відділу транспорту, зв’язку та телекомунікаційних послуг на перевірках міського пасажирського транспорту.

«Потрібно вказувати на тих перевізників, хто або погано виконує умови договорів, або взагалі ними нехтує. Тож, коли складаєте відповідні акти перевірок, беріть до уваги виконання перевізниками всіх пунктів, які прописані у договорах», – сказав Олександр Лисенко.