002.jpg

Фінансовий і соціальний стан Сум (24 вересня – 1 жовтня 2018 року).

Бюджет

Станом на 27 вересня до Загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 1126,5 млн грн. (68,8% до плану на рік).

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становить 87,8 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 57,8 млн грн.; акцизний податок – 27,3 млн гривень.

Сума недовиконання за розписом – 65,7 млн грн., в тому числі: податок на доходи фізичних осіб – 55,6 млн грн.; акцизний податок – 9,5 млн гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження загального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) збільшилися на 188 млн гривень.

До Спеціального фонду міського бюджету (без урахування офіційних трансфертів) надійшло 72,9 млн грн. (87,8% до плану на рік), що на 18,1 млн грн. (33,2%) більше надходжень за відповідний період 2017 року.

Надходження до бюджету розвитку склали 6,9 млн грн. що на 1,8 млн грн. більше до плану пропорційно 1/12.

Офіційних трансфертів до Загального фонду міського бюджету надійшло 1278,6 млн грн. (96,5% до плану за розписом), до спеціального фонду – 36 млн грн. (99,4% до плану за розписом).

Плата за землю та комунальне майно

Протягом вересня від оренди комунального майна надійшло 1763,1 тис. грн. (100,7% від планового завдання на місяць), від відчуження комунального майна – 1385,5 тис. грн. (у 15,4 раза перевищує планове завдання на місяць), плати за землю – 6858,1 тис. гривень.

З початку року надходження склали: від оренди комунального майна – 16 млн грн., від відчуження комунального майна – 5,3 млн гривень.

З початку року надійшло плати за землю 120,5 млн грн. (що на 2,9% більше надходжень за відповідний період минулого року), від продажу земельних ділянок з початку року надійшло 6 тис. грн. (0,6% від річного плану).

За дев’ять місяців цього року Департаментом забезпечення ресурсних платежів укладено 151 договір оренди землі, внесені зміни до 135 та припинено (розірвано) 65 договорів оренди.

Заборгованість із заробітної плати

Протягом минулого тижня (з 21 по 27 вересня) трьома підприємствами-боржниками міста було виплачено 1515,4 тис. грн. заборгованості із заробітної плати, у тому числі: ТОВ «Маш-сервіс» – 35,2 тис. грн.; ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 42,8 тис. грн.; ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 1437,4 тис. гривень.

Всього у вересні роботодавцями міста виплачено 6993 тис. грн., зокрема: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 5206,9 тис. грн.; ПАТ «Укрхімпроект» – 1206 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі);ПАТ «Виробничо – енергетична компанія «Сумигазмаш» – 182,5 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ТОВ «Маш – Сервіс» – 138,2 тис. грн.; ПрАТ «Інститут «Сумипроект» – 100,4 тис. грн. (заборгованість погашено у повному обсязі); ДП «Сумський державний науково – дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів» – 116,7 тис. грн.; ТОВ «Сумиспортінвест» – 42,3 тис. гривень.

Станом на 1 вересня поточного року сума загального боргу складала 212 млн гривень.

Його накопичили 19 підприємств: сім – економічно активні (182 млн грн.), з них: ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 177 млн грн.; вісім – підприємства-банкрути (30 млн грн.), найбільшу питому вагу серед яких має ВАТ «Selmi» – 26,4 млн грн.; чотири – економічно неактивні (110,5 тис. гривень).

Охорона здоров’я

У міському клінічному пологовому будинку Пресвятої Діви Марії за останній тиждень з’явилась на світ 40 дітей (за попередній тиждень – 42): хлопчиків – 21, дівчаток – 19.

Кількість сумчан, котрі звернулись до лікувальних закладів міста з приводу отримання травм, дещо збільшилася: 483 осіб проти 466.

Ушкоджень, отриманих у побуті – 283, вуличних травм – 133, дорожньо-транспортних – дві, спортивних – 20, інших – 45.

Також до лікувально-профілактичних закладів міста впродовж тижня звернулись 26 осіб–переселенці з Донецької та Луганської областей: дорослих – 13 (10 – на амбулаторне лікування, троє – на стаціонарне лікування), дітей – 13 (одна – на стаціонарне лікування, 12 – на амбулаторне лікування).

Переселенці із АРК за медичною допомогою не звертались.

Медичної допомоги потребували 41 військовослужбовець, що перебував у зоні АТО, з них п’ятеро лікувались стаціонарно, 36 – звернулись за амбулаторною допомогою.

Телефонних дзвінків до психологів Телефону довіри суїцидологічного центру від військовослужбовців, які знаходилися в зоні АТО, та їх родичів не зареєстровано.

Освіта

Галузь «Освіта» працювала відповідно до плану роботи.

Здійснено моніторинг стану забезпечення шкільною та спортивною формами дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у результаті якого виявлено, що всі 169 дітей означеної категорії забезпечені формами.

На базі ресурсного центру професійного вдосконалення вчителів англійської мови СумДПУ ім. А.С. Макаренка відбувся методичний семінар «Planning a Lesson» для учителів англійської мови шкіл міста за участі Аташе з питань викладання англійської мови Посольства США в Україні Джона СІЛВЕРА.

Організовано і проведено розширена нарада класних керівників 5-11 класів. На засіданні були порушені питання активізації роботи з попередження насильницької моделі поведінки в школярів, експлуатації та дискримінації здобувачів освіти, у тому числі булінгу, юридичної відповідальності за булінг. У зібранні взяли участь представники сектору ювенальної превенції Сумського відділу поліції служби у справах дітей, відділу Головного територіального управління юстиції в Сумській області.

На базі приватної гімназії «Просперітас» проведено відкриту інтелектуальну гра «Креатив-бій». Змагалися команди учнів 7-8-х класів 29 закладів освіти Сум та Сумської області.

Здійснюється завезення та розподіл підручників за новими програмами для учнів 1-х, 5-х та 10-х класів.

Для педагогів міста організовано п’ять заходів, спрямованих на підвищення фахового рівня педагогів, результативності освітнього процесу.

Школа №30 «Унікум» отримала грант по впровадженню *FIRST LEGO League Junio (конструктор), що передбачає забезпечення закладу наборами для конструювання та програмування, друкованими матеріалами, підготовку тренерів для роботи з дітьми, участь дитячих команд у фестивалях Всеукраїнського рівня.

Тривав капітальний ремонт покрівлі з утепленням в ДНЗ № 5. Завершено капітальний ремонт господарського приміщення ДНЗ № 38.

За кошти місцевого бюджету тривали капітальні ремонти приміщення харчоблоку школи № 8, санвузлів у НВК № 37. Продовжувався капітальний ремонт будівлі та приміщень у ДНЗ № 36, будівлі та покрівлі у ДНЗ № 40 (видатки державного бюджету).

Заклади освіти долучились до проведення всесвітньої акції «Чиста Україна – чиста Земля».

Працював Телефон довіри для населення.

Ринок праці

За період з 21 по 27 вересня у пошуках роботи до міського центру зайнятості звернулись 181 особа.

Чисельність зареєстрованих безробітних, які станом на 28 вересня перебували на обліку, складала 2335 осіб із них 1937 (83%) отримували допомогу з безробіття.

Актуальна база вакансій налічувала 1012 одиниць: для робітників – 555, службовців – 337, осіб, які не мають професії або займали місця, що не потребують спеціальної підготовки – 120. Навантаження на одне вільне робоче місце зареєстрованих безробітних становило дві особи.

З початку року між приватними підприємцями та найманими працівниками розірвано 411 трудові договори, укладені до 1 січня 2015 року.

За сприяння служби зайнятості з початку року працевлаштовано 4553 особи, з них зареєстрованих безробітних – 1781.

До проведення громадських робіт із початку року залучено 230 осіб, із числа зареєстрованих безробітних: 121 працювали у КП «Зелене будівництво», 105 – у департаменті соціального захисту населення, чотири особи – у департаменті інфраструктури міста, 37 осіб взяли участь у роботах тимчасового характеру, оплата яких здійснюється за кошти роботодавців.

240 осіб проходили професійне навчання під замовлення роботодавця.