Надрукувати
Перегляди: 1598

Під час апаратної наради при в. о. міського голови заслухали інформацію про результати перевірок підприємств-автомийок щодо концентрації забруднюючих речовин у стічних водах.

Директор КП «Міськводоканал» Анатолій САГАЧ повідомив, що облік централізованого водопостачання автомийок здійснюється за показниками засобів обліку згідно з Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України.

Станом на 23 червня поточного року у Сумах працює 40 автомийок. Технологічним процесом автомийок передбачено систему зворотнього водопостачання, при якій вода після миття збирається та відводиться в систему рециркуляції води, що забезпечує раціональне водоспоживання.

Згідно з правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення, КП «Міськводоканал» забезпечує приймання, відведення та очищення стічних вод у межах розрахункових проектних показників системи централізованого водовідведення, а також контролює якість, кількість і режим стічних вод споживачами.

Під час обстежень підтверджено факт, що 32 автомийки міста здійснюють скид стічних вод у централізоване водовідведення, решта вісім автомийок – до вигрібних ям. Всі автомийки обладнані піскоуловлювачами та нафтовловлювачами.

За словами директора КП «Міськводоканал» Анатолія Сагача, за результатами контролю якості стічних вод, що потрапляють до системи централізованого водовідведення Сум, у період з 2014-2018 роки комунальним підприємством виявлено непоодинокі випадки скиду суб’єктами господарювання стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин по таких показниках: фосфати у 2,6 раза, завислі речовини – 5 разів, хлориди – 1,7 раза, мідь – 7,4 рази, цинк – 7,8рази, залізо – 2,5 раза, синтетичні поверхнево-активні речовини – 1,5 раза. Також зафіксовано перевищення по сульфатах і азоту амонійному.

Результатами досліджень, проведених лабораторіями підприємства, свідчать про те, що наявні на автомийках локальні очисні споруди недосить ефективно справляються з очищенням стічних вод. А скид таких стічних вод призводить до руйнації каналізаційних мереж та очисних споруд, а також спричиняє загрозу виникнення аварійної ситуації.

Тож з метою дотримання Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення КП «Міськводоканал» пропонує здійснити налагодження або реконструкцію локальних очисних споруд на автомийках; посилити контроль за вивезенням та утилізацією осадів стічних вод; впровадити систематичний контроль з боку власників автомийок кількості та якості стічних вод.

«Дані заходи зменшать потрапляння до системи централізованого водовідведення стічних вод з перевищенням допустимих концентрації забруднюючих речовин», – акцентував директор цього підприємства.

Крім того він зазначив, що на власників автомийок, які скидають стічні води з перевищенням концентрацій забруднюючих речовин застосовуються штрафні санкції.

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО звернув увагу підлеглих, на тому що дане питання треба надалі тримати на контролі та перевіряти вжиті заходи власниками автомийок щодо очистки стічних вод, аби забруднюючі речовини не потрапляли до системи централізованого водовідведення та довкілля.