001.jpg

Сьогодні відбулась презентація результатів енергоаудитів в сумських лікарнях, проведених у рамках проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

Енергоаудити, зазначив міський голова, нададуть змогу приймати виважені управлінські рішення щодо планування та фінансування найбільш енергетично ефективних заходів у міських лікарнях сьогодні та на перспективу.

«Як лікування починається зі встановлення діагнозу, так енергомодернізації має передувати енергоаудит, що дозволить робити перетворення з максимально ефективним використанням наявних фінансових ресурсів», – наголосив він.

Енергоаудити здійснювались у співфінансуванні 70/30: кошти Проекту – 392 тис. грн., міського бюджету – 168 тис. гривень.

Компанії «Адамсон» та «Айтікон» здійснили енергоперевірку всіх лікувально-профілактичних закладів міста, окрім міської клінічної поліклініки № 6. Аудит проводили, виходячи з характеристик кожного лікувального закладу.

Експерти визначили заходи, які мають посприяти зменшенню джерел енергії та обрахували обсяг інвестицій, які для цього потрібно залучити. Врахували і те, скільки після впровадження енергоефективних заходів становитиме економія енергії в грошовому еквіваленті.

Директор проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях» Грегор БРЬОМЛІНГ зазначив: «За висновками енергоаудитів ми зможемо з міською владою напрацювати Концепцію спільних дій з подальшого впровадження енергоефективних заходів у лікувально-профілактичних закладах Сум. Саме сьогоднішнє представлення проведеної роботи дасть змогу чітко розуміти, в якому напрямку нам рухатись далі».

На тому, що міська влада вже тривалий час тримає курс на зменшення споживання енергоресурсів у бюджетних закладах Сум, наголосив перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО.

«Ми розуміємо, що для того, аби вживати всіх необхідних заходів з енергозбереження у освітніх та лікувальних закладах нашого міста, потрібного спочатку пройти процедуру енергоаудиту. І поступово ми рухаємось цим шляхом і сподіваємось на подальшу співпрацю з фахівцями», – зауважив він.

Керівництвом Проекту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», повідомив Олександр Лисенко, проводяться перемовини з донорськими та фінансовими інституціями, що зацікавлені у фінансуванні заходів з енергоефективності у медичних закладах. Корпорація НЕФКО пропонує кредитування під 3% річних. Проект може надати грантову складову у фінансуванні пілотного проекту щодо впровадження енергоефективних заходів, визначених за результатами енергоаудитів у лікувально-профілактичних закладах.