003.jpg

Найближчими днями у Сумах мають визначитись, коли ж буде поновлено конкурс на визначення управителя в будинках, які не обрали форму управління або не створили ОСББ.

Про це під час ефіру на одному з місцевих телеканалів розповів заступник міського голови Олександр ЖУРБА.

За його словами, такий конкурс у Сумах було оголошено ще у березні поточного року на виконання норм Закону України від 14 травня 2015 року № 417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». І саме в березні розпочався відбір управителів для 81,71% від загальної кількості багатоквартирних будинків міста, які на той час не обрали форму управління своїм майном. Проте вже згодом, через позов однієї із обслуговуючих організацій, цей конкурс призупинили.

Відбулось це, зауважив Олександр Журба, вже під час останнього засідання конкурсної комісії, коли вже були конкретні напрацювання та пропозиції. Наразі ж, згідно з рішенням Харківського апеляційного суду, заборону на проведення конкурсу було знято.

«Тому вже найближчим часом я зберу нараду, під час якої визначемось, коли ж саме буде поновлено конкурс на визначення управителя в багатоквартирних будинках», – повідомив Олександр Журба. Разом із тим він пояснив, що наразі департаментом інфраструктури міста прийнято понад 160 протоколів, які підтверджують, що мешканці цих будинків обрали собі управителя.

Проте співпрацювати офіційно з ним вони поки що не можуть, бо на законодавчому рівні не ухвалено типовий договір між співвласниками будинку та управителем. Найближчим часом цей документ мають ухвалити і він регламентуватиме низку питань, серед яких буде і перелік тих послуг, які має надавати управитель мешканцям, і на яку винагороду за це може претендувати.

Принагідно Олександр Журба зазначив, що до часу призупинення роботи конкурсної комісії, вона постійно тримала зв'язок із Мінрегіоном і тому вдалось сформувати типовий договір на управління будинком, який максимально наближений до того, який мають затвердити на законодавчому рівні.