Надрукувати
Перегляди: 1385

Минулого тижня під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Під час засідання комісії розглянули як питання, пов’язані із погашенням підприємствами міста заборгованості із заробітної плати, так і забезпеченням неухильного виконання роботодавцями міста законодавства про працю в частині дотримання мінімальних гарантій, встановлених державою.

У засіданні взяли участь і представники робочої групи обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. А також запросили 24 суб’єкти господарювання, стосовно яких встановлені факти або наявні ризики порушення законодавства про працю.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, протягом січня – травня поточного року завдяки вжитим заходам роботодавцями міста погашено 82,1 млн грн. заборгованої заробітної плати, з них 75,9 млн грн. виплачено найбільшим підприємством міста – ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання».

Одночасно посадовець зауважив, що, незважаючи на всі вжиті заходи, загальна сума заборгованості і кількість підприємств-боржників продовжує зростати. Так, станом на 1 квітня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 151 млн грн. має 22 підприємства. З них 121,7 млн грн. (80,6%) заборгованості належить десяти економічно активних підприємств, у тому числі ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» – 117,1 млн грн. або 77,6% загальної суми заборгованості по місту; 29,1 млн грн. – восьми підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких 25,5 млн грн. має ВАТ «Selmi»; 0,1 млн грн. – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними.

При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 квітня цього року загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 13,4 млн грн., а кількість підприємств-боржників – на одне. Зростання боргів відбулося у зв’язку з накопиченням боргів шістьма економічно активними підприємствами на суму 14 млн грн. та виникненням «нового» боржника – ТОВ «Інститут «Сумипроект», який завинив своїм працівникам 42 тис. грн. Також він поінформував, що протягом квітня цього року три боржника частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 0,7 млн грн. На одинадцяти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати з початку поточного року продовжує залишатися незмінною і становить 29,1 млн грн. або 19,3% від загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 травня.

Під час засідання члени комісії заслухали звіти про вжиті заходи, стан і перспективи погашення заборгованості із заробітної плати керівників ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання», ТОВ «Сумиспортінвест», ПрАТ «Інститут «Сумипроект», ТОВ «Маш-Сервіс», Представництва ЗАТ «Объединенные газопромышленные технологии «Искра-Авигаз», ТОВ «Інститут «Сумипроект», ДП «Сумський інститут мінеральних добрив і пігментів», ТОВ «Газмашсервіс», надали їм принципову оцінку.

Окремо заступник міського голови Альона Дмітрєвская звернула увагу керівників ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» та ТОВ «Сумиспортінвест» на незабезпечення ними виконання у повному обсязі затвердженого графіку погашення заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 січня цього року. Відмітила, що виконання графіку становить лише 93% і 80,9% відповідно. Закликала докласти максимум зусиль для якнайшвидшого погашення заборгованості із заробітної плати.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 11 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами заслуховування посадовим особам рекомендували звернути увагу на якість заповнення звітності, яка подається до органу ДФС, на законність підстав для укладання договорів цивільно-правового характеру тощо. При цьому традиційно кожен роботодавець, який брав участь у засіданні міської комісії, отримав пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

За підсумками роботи комісії управлінню Держпраці у Сумській області, управлінню з питань праці міської ради, головному управлінню ДФС у Сумській області, Сумському об’єднаному управлінню Пенсійного фонду України Сумської області доручено активізувати проведення у межах наданих повноважень заходів, спрямованих на забезпечення неухильного дотримання роботодавцями міста законодавства про працю.