0012.jpg

З наступного місяця субсидіянти почнуть отримувати платіжки згідно з вимогами нової програми житлових субсидій, яка почала діяти з 1 травня.

Про те, які зміни чекають на отримувачів житлової субсидії, хто на неї може претендувати, яким чином вона тепер призначатиметься та про інші нюанси нової програми розповіли сьогодні під час брифінгу заступник директора департаменту соціального захисту населення, начальник управління надання державної соціальної допомоги Ірина ЛАГІРЕНКО та начальник відділу з питань реєстрації місця проживання управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» Андрій ПОДУС.

За словами Ірини Лагіренко, у відповідності до нової програми житлових субсидій, подати повторну заяву та декларацію мали орендарі житла, внутрішньо переміщені особи, які не зареєстровані в житловому приміщенні, а також:

  • домогосподарства, яким субсидію було призначено за рішенням Комісії на осіб, що фактично проживають у помешканні;
  • домогосподарства, в яких відбулися зміни у складі сім’ї; домогосподарства, в яких була заборгованість більше ніж два місяці, що перевищувала 340 грн. з оплати обов’язкової частки;
  • ті домогосподарства, в яких члени сім’ї зареєстровані окремо (чоловік, дружина або неповнолітня дитина зареєстровані за різними адресами);
  • домогосподарства, де у працездатних відсутній дохід і є довідка ЛКК (для розгляду на комісії) або дохід менше мінімальної заробітної плати (3 723 грн.);
  • непрацездатні непрацюючі громадяни на понаднормову площу (не більше 30% від соціального нормативу площі);
  • домогосподарства, в яких розмір субсидії протягом опалювального періоду 2017-2018 років складала 0 гривень.
Подавати повторно декларацію і заяву необхідно було і тим, хто має транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років та тим, хто здійснив покупку на суму понад 50 тис. грн. (у тому числі набуття права власності).
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг надалі призначається з місяця звернення за її призначенням на відповідний сезон.
 
Під час призначення субсидії у травні на неопалювальний сезон враховуються доходи за III–IV квартали 2017 року. Житлова субсидія з початку опалювального сезону призначається на підставі доходів за I–II квартали поточного року.
 
Для громадян, які самостійно будуть звертатись у червні поточного року, середньомісячний сукупний дохід буде враховуватись за IV квартал 2017 року та І квартал 2018 року. Житлова субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається виходячи з розміру доходу осіб за попередній календарний рік. Для пенсіонерів при автоматичному перерахунку доходи у вигляді пенсії враховується у розмірі нарахованої пенсії за квітень 2018 року, решта доходів – за III-IV квартали 2017 року.
 
Як і раніше, громадянам, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату ЖКП, необхідно щомісячно сплачувати обов'язкову частку плати за послуги незалежно від обсягу спожитих послуг. В іншому разі надання субсидії буде припинено за поданням надавачів послуг.
 
Начальник відділу з питань реєстрації місця проживання управління «Центр надання адміністративних послуг у м. Суми» повідомив, що останнім часом, у відповідності до нововведень з призначення житлової субсидії, до відділу реєстрації місця проживання почали звертатись все більше сумчан для того, щоб зняти з місця проживання себе та своїх близьких.
 
Якщо з певних причин громадяни перебувають за кордоном або за межами міста, то вони можуть знятись з реєстрації в такі способи: надати іншій особі повноваження зняти себе з реєстрації; знятись з місця реєстрації за рішенням суду.
 
Натомість Ірина Лагіренко роз’яснила, що ситуація із масовим зняттям з місця реєстрації пов’язана з тим, що віднині житлова субсидія не призначатиметься, якщо в домогосподарстві є люди, які не мешкають там понад 60 днів або ті, хто не працює.