006.jpg

Сьогодні у Сумах в рамках засідання регіональної платформи Асоціації міст України відбувся «круглий стіл» на тему «Створення ОТГ в Сумській області навколо міст обласного значення: план на 2018 рік».

Як зазначив координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій ГАНУЩАК, перш за все мова повинна йти про перспективний план, відповідно до якого і повинні об’єднуватись громади.

«Всі ми знаємо про те, що Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект № 6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Цей Законопроект дозволяє громадам за спрощеною процедурою приєднуватися до міст обласного значення. Але саме переспективний план у цьому питанні є обов’язковим, адже при об’єднанні громад виникає дуже багато складних питань, головне серед яких питання фінансове. Тож без перспективного плану не обійтись», – сказав Юрій Ганущак.

У цьому його повністю підтримав і міський голова Олександр ЛИСЕНКО.

Очільник Сум підкреслив: «Суми готові показати приклад того, як мають створюватись ОТГ. І тут мова йде перш за все про співробітництво між громадами, яке не можливе без домовленостей. А такі повинні бути прописані у перспективному плані. За таким ми нині діємо при опрацюванні питання про приєднання до міста сіл Стецьківка, Битиця та В. Чернеччина».

Координатор Офісу реформ у Сумському регіональному відділенні АМУ Ніна МЕЛЬНИК додала, що об’єднання громад – це не лише додаткові фінансові можливості, але й перевірка на здатність згуртовувати людей, бачити перспективу та вміння реалізовувати глобальні проекти.