002.jpg

Під час засідання міської ради 25 квітня депутати ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА щодо питання пенсійного забезпечення осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

На сьогодні питання пенсійного забезпечення вказаної категорії осіб, зазначається у зверненні, не задовольняє потреби останніх. Ухвалені Урядом 15 листопада 2017 року зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, значним чином покращили умови та розмір пенсійного забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС, але лише тих, хто в період аварії та направлення до зони відчуження перебував на строковій військовій службі. Це призвело до порушення принципу рівності і зумовило соціальну напругу у місті, яка наразі досягла високого градусу.

«Ми розуміємо, що в державі досить непроста економічна ситуація, але депутати Сумської міської ради поділяють думку та невдоволення серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС відносно неможливості порушення принципу соціальної рівності у відношенні тих осіб, які мають однаковий статус та у рівній мірі взяли основний тягар по знезараженню території та зведення саркофагу над четвертим енергоблоком», – наголошують сумські обранці.

Задля зняття соціальної напруги серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС, відновлення справедливості та рівності у пенсійному забезпеченні вказаної категорії осіб, депутати міської ради просять особистого втручання Прем’єр-міністра України у вирішення даного питання, зокрема шляхом ініціювання внесення змін, які дозволять поширити дію положень Постанови Уряду від 15 листопада 2017 року і на інших ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

«Оскільки невдоволення ліквідаторів аварії на ЧАЕС є об’єктивно зрозумілими та оголошені ними наміри напередодні свята не можуть бути залишені без невідкладного реагування, просимо зазначене звернення розглянути як першочергове», – зазначають депутати міської ради наприкінці звернення.