001.jpg

Минулого тижня на базі поліклінічного відділення № 1 міської клінічної лікарні № 4 відбулось засідання медичної ради за участю заступника міського голови Максима ГАЛИЦЬКОГО.

Учасники підвели підсумки діяльності галузі охорони здоров’я міста за 2017 рік та розглянули основні проблемні питання, стан інфекційної і паразитарної захворюваності серед населення міста, вплив матеріально-технічного забезпечення на медичні показники роботи. А також обговорили питання створення у місті відділення хоспісної і паліативної допомоги та організацію проведення онкопрофоглядів жіночого населення.

В.о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО у своєму виступі зазначила, що торік вдалось покращити та стабілізувати ряд показників роботи галузі: смертність населення, малюкову смертність, низку показників протитуберкульозної роботи, питому вагу злоякісних новоутворень, виявлених вперше у ІІІ та ІV стадіях, рівень первинної інвалідності дитячого та працездатного населення, своєчасність проведення первинного вакцинального комплексу тощо. Вимагають підвищеної уваги захворюваність на злоякісні новоутворення, онкопрофогляди жінок, обстеження на туберкульоз, захворюваність на деструктивні форми туберкульозу, смертність від гострих пневмоній тощо. Ще посадовиця підкреслила, що торік надання кваліфікованої медичної допомоги організовували згідно зі стандартами якості і уніфікованими клінічними протоколами, для чого придбали обладнання, санітарні автомобілі, провели капітальні ремонти у закладах (фінансування галузі із різних джерел збільшилось на 110,5 млн грн).

Також протягом минулого року: оптимізовано ліжковий фонд в лікувально-профілактичних закладах відповідно до потреб населення міста; підвищено доступність медичної допомоги дитячому населення завдяки впровадженню проекту електронного запису до лікарів «Поліклініка без черг»; покращено медичне забезпечення ветеранів війни; відкрита жіноча консультація № 3 по вул. Парковій, 1; впроваджена Урядова програма «Доступні ліки» у Сумах; перемога у конкурсі на участь у проекті «Партнерство з модернізації – енергоефективність в лікарнях».

Разом з тим, вже у цьому та наступних роках буде активно проводитися реформування галузі охорони здоров’я відповідно до змін у чинному законодавстві. Отже, у Сумах окреслені такі етапи реформування: І етап – організація надання первинної медичної допомоги населенню міста комунальними некомерційними підприємствами «Центр первинної медико-санітарної допомоги» до 1 липня поточного року; ІІ етап – розширення мережі амбулаторій первинної медичної допомоги – 2018-2020 роки; ІІІ етап – оптимізація та реформування ІІ рівня медичної допомоги – починаючи з ІІ півріччя цього року.

Підводячи підсумки, Максим Галицький наголосив: «2018 рік – рік реалізації медичної реформи, яку ми повинні виконати. Те, якою вона буде, залежить від нас з вами». Посадовець окреслив основні пріоритети на поточний рік: відокремлення первинної ланки від вторинної – створення двох центрів ПМСД, впровадження «Поліклініки без черг» в інших закладах, забезпечення вторинної ланки новою апаратурою, впровадження нових методик лікування, відкриття відділень відновної терапії, хоспісного відділення. Він також запропонував проводити медичні форуми, на яких обговорювати питання реформування медичної галузі.