0012.jpg

16 грудня у Сумах відбулися громадські слухання щодо проекту міського бюджету на 2018 рік та проекту Програми економічного і соціального розвитку м. Суми на 2018 рік та основних напрямів розвитку на 2019-2020 роки. Ініціював такі слухання міський голова.

До малої сесійної зали Будинку рад прийшли керівники міста, члени виконавчого комітету, представники трудових колективів установ та закладів міста, громадські активісти, журналісти.
Для учасників слухань були підготовлені та запропоновані друковані інформаційні матеріали.

Відкрив зустріч з громадськістю міський голова Олександр ЛИСЕНКО. Він зауважив, що процес формування міського бюджету був непростим, враховуючи намагання центральної влади в чергове не додати коштів на виконання делегованих державою повноважень (освітньої та медичної субвенції), перекласти на місцеві бюджети ряд видатків, змінити підходи щодо горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів. Все це значно скорочувало фінансовий ресурс міського бюджету, зокрема на розвиток міста.

«Але нам вдалося відстояти основні позиції завдяки тісній співпраці з Асоціацією міст України та активній підтримці народних депутатів України від Сумської області та дещо відновити спроможність міського бюджету», - зауважив міський голова. – «Ми визначили пріоритети, на які спрямуємо наявний фінансовий ресурс, який залишається в розпорядження міської ради після забезпечення обов’язкових видатків на утримання соціально-культурної сфери та функціонування систем життєзабезпечення міста».

Олександр Лисенко стисло прокоментовав деякі з них. Так, продовжиться активна робота у сфері енергозбереження, у тому числі у тісній співпраці з міжнародними організаціями та донорами. Це дозволить підвищити енергоефективність об’єктів муніципального господарства.

Зберігається пріоритетність фінансування з міського бюджету галузі «Житлово-комунальне господарство», зокрема, капітального ремонту мостів, доріг, тротуарів з облаштуванням велосипедних доріжок, ліфтів та житлового фонду. Триватиме облаштування громадських просторів (скверів, парків, зон відпочинку), у т.ч. за проектами містян, поданими в рамках громадського бюджету.

Питання розвитку муніципального транспорту залишаються також серед основних пріоритетів і буде вирішуватися як за рахунок коштів міського бюджету, так і за рахунок кредитних коштів. З метою оптимізації в подальшому транспортної схеми планується проведення дослідження мобільності та міграції сумчан.

Кошти капітальних вкладень першочергово спрямують на продовження (завершення) розпочатих у 2017 році об’єктів (стадіон «Авангард», МЦ «Романтика»). Розпочнеться і будівництво нових: дитячого садка у 12-му мікрорайоні, тролейбусної лінії по вул. Набережна р. Сумки та ін.

Не залишилися поза увагою і соціальні питання. Міська влада спрямує наявний фінансовий ресурс на пільги малозабезпеченим містянам, підтримку учасників бойових дій та АТО, постраждалих від аварії на ЧАЕС, пенсіонерів та інвалідів тощо. Планують додаткові кошти на харчування дітей у дитсадках та початковій школі.

Працюватиме міська влада і над створенням низки ІТ-сервісів для спрощення комунікації між міською владою та мешканцями, доступу до адмінпослуг, підвищення рівня доступності інформації тощо. Продовжуватиметься робота з побудови системи відеоспостереження на території обласного центру.

Міська влада й надалі сприятиме стабілізації роботи існуючих основних промислових підприємств, відкриття нових, активізації малого та середнього підприємництва, розвитку будівельної галузі задля подальшого розвитку нашого міста, підвищення рівня комфортності життя в ньому.

«Можливо, бюджет 2018 року не можна назвати в повній мірі бюджетом розвитку. Але ми все ж таки маємо можливість закладати фундамент для наших подальших кроків», - наголосив Олександр Лисенко. – «І на цьому шляху нагальною потребою є затвердження Стратегії розвитку міста, розробку якої ми здійснюватимемо з широким залученням громадськості до цього процесу».

На завершення міський голова запросив присутніх до конструктивного діалогу.

З проектами міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку загал ознайомила директор Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА.

Також перед учасниками громадських слухань виступили керівники структурних підрозділів – головних розпорядників коштів з деталізацією витрат та заходів по відповідним напрямкам і галузям.

По завершенню доповідей, кожен з присутніх мав можливість задати запитання та надати власні пропозиції до міського бюджету та Програми економічного і соціального розвитку обласного центру.

Усі оприлюднені пропозиції містян були проголосовані під час опрацювання проекту резолюції громадських слухань.

Частина з них була підтримана присутніми. Зокрема, щодо збільшення обсягів придбання тролейбусів, пріоритетності безпекових об'єктів, визначення мобільності містян за тендером, встановлення пільг для Почесних донорів, створення більш комфортних умов сумчанам з інвалідністю по зору для пересування містом, зонування майданчиків для вигули собак та інших.

Резолюція буде оприлюднена у засобах масової інформації.

Після громадських слухань відбулося засідання виконавчого комітету Сумської міської ради. Члени «міського уряду» розглянули проекти бюджету та Програми економічно-соціального розвитку міста, у тому числі й підтримані на громадських слуханнях пропозиції містян.