002.jpg

Розгляд пропонованої «Сумитеплоенерго» вартості послуг з теплопостачання має бути фаховим та у межах правового поля.

На цьому наголосив міський голова Олександр ЛИСЕНКО, спілкуючись сьогодні з сумчанами, які завітали до нього на особистий прийом. Вони звернулися до нього з проханням роз’яснити ситуацію з тарифами теплопостачальної організації.

Очільник обласного центру зауважив, що ані він, ані міська рада чи виконавчий комітет не встановлює вартість послуг з теплопостачання. Це робить спеціально створений орган - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Органи місцевого самоврядування відповідно до законодавства мають лише низку повноважень щодо контролю за діяльністю надавача послуг з теплопостачання. Наприклад, щодо затвердження інвестпрограми підприємства, графіків ремонту чи постачання тепла і гарячої води тощо. Разом з тим, НКРЕКП встановлює тариф саме на основі наданих розрахунків та показників.

Відповідно до Постанови Кабміну №866 при розгляді тарифу мають бути проведені громадські слухання, у тому числі за участі представників міської влади. І міська рада надавала сприяння у їх проведенні та надавала свої пропозиції.

У рамках такого обговорення до відома НКРЕКП було доведено, що міська влада може погодитися лише з економічно обґрунтованим розміром тарифу.

Міський голова зауважив, що необхідність коригування теплопостачальна організація пояснила суттєвим підвищенням розміру мінімальної заробітної плати та ціни на вугілля.

Водночас, була створена спеціальна комісія з перевірки діяльності «Сумитеплоенерго» та пропонованої вартості послуг з теплопостачання.

«Завдяки діяльності нашої комісії на чолі із моїм заступником Олександром ЖУРБОЮ нам вдалося своїми зауваженнями та пропозиціями довести необхідність зменшення тарифу на 30 грн. з 1396 до 1366 грн. за 1 гігакалорію».

Після цього експертизу розрахунків за поданням міської влади провели фахівці столичного Науково-дослідницького інституту судової експертизи. І отримано експертний висновок, що розмір тарифу у 1366 грн. є економічно обґрунтованим. Тож з врахуванням висновку, наданому спеціалізованою державною установою, Олександр Журба на засіданні НКРЕКП і повідомив про підтримку міською радою розрахунків «Сумитеплоенерго».

Він також нагадав, що міська рада ще минулого року звернулася до суду щодо визнання тарифу на гаряче водопостачання «Сумитеплоенерго» завищеними, і справа нині на розгляді у Київському адміністративному суді.

Міський голова спростував повідомлення, що нова вартість послуг з теплопостачання становитиме 50 грн за кв.м, назвавши їх провокативними.

Нині залишається діючим тариф у 33 грн. за кв.м, а підвищення становитиме кілька гривень. Водночас, сумчани, завдяки субсидії, фактично не відчують такої зміни вартості.

Олександр Лисенко також акцентував увагу, що за умови ухвалення економічно не обґрунтованого тарифу, теплопостачальна організація матиме можливість отримувати компенсацію з міського бюджету, що за умови прогнозованого зменшення його обсягу наступного року матиме негативні наслідки.

Тож міська влада стоїть на захисті інтересів сумчан, вживаючи усіх можливих важелів та заходів, аби і вартість послуги була обґрунтованою, і сама її якість.

Олександр Лисенко підкреслив, звертаючись до сумчан, що наразі триває обговорення проекту рішення НКРЕКП і городяни можуть надавати свої пропозиції та зауваження. Але таке обговорення має бути конструктивним, у межах правового поля та фаховим, а не заполітизованим.

Він нагадав, що 14 листопада о 17.00 відбудуться громадські слухання по розрахункам «Сумитеплоенерго» і зауважив, що міська влада готова дослухатися і долучатися до розгляду реальних пропозицій.

«Я не знімаю з порядку денного будь-які обговорення та пропозиції, але вони мають бути конструктивними, виваженими та у правовому полі», - наголосив Олександр Лисенко.