0010.jpg

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО взяв участь у ХІІІ Українському муніципальному форумі, де виступив з доповіддю на тему «Проблеми формування системи державного контролю в сфері місцевого самоврядування».

Участь у Форумі також взяли всі міські голови-члени Асоціації міст України на чолі з головою Асоціації Віталієм КЛИЧКОМ та віце-Прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій ЗУБКО.

Олександр Лисенко у своїй доповіді зупинився на ризиках, які можуть настати у разі ухвалення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України».

«Реальна здатність органів місцевого самоврядування здійснювати власні повноваження повинна ґрунтуватись на основі партнерських відносин між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої (державної) влади. Об’єднувати їх має одне – благополуччя людини. Домінування одного з них призведе або до згортання місцевого самоврядування, або до розбалансування державного управління. Саме з такої точки зору потрібно розглядати цей законопроект», – підкреслив Олександр Лисенко.

Принагідно міський голова зазначив, що запропонована законопроектом концепція державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування не узгоджується з вимогами Конституції України, Європейської хартії місцевого самоврядування та взагалі не прийнятна в рамках децентралізації, оскільки орган державного контролю наділяється неконтрольованим повноваженням зупиняти дію актів органів місцевого самоврядування.

«Наголошую, що такі дії органу державного контролю можуть створити передумови для політичних маніпулювань, тиску на органи місцевого самоврядування, корупційних правопорушень та поставити під загрозу здійснення місцевого самоврядування на відповідних територіях України», – завершив свою доповідь очільник обласного центру.