007.jpg

Під час третього пленарного засідання LІII сесії Сумської міської ради депутати ухвалили звернення до Президента України з проханням ініціювати прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення».

Такий документ сумські обранці називають «соціально необхідним». Насамперед звертають увагу на недоліки від чинних норм про підвищення пенсійного віку та достроковий вихід на пенсію. Ухвалення Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», зазначають депутати, дало зворотний ефект.

Замість заощадження коштів у соціальній сфері шляхом скорочення видатків на виплату пенсій отримали зменшення кількості економічно активних підприємств, у тому числі шляхом переходу в «тінь».

«Сумчани припускають, що шанси дожити до пенсійного віку у таких умовах мізерні, що викликає небажання працюючого населення отримувати офіційну заробітну плату, про що красномовно свідчать статистичні дані про зниження кількості працюючих» , – зауважується у зверненні.

Кожна п'ята українка, котрій виповнилося 55 років, не хоче чекати «нового» підвищеного пенсійного віку і погоджується на оформлення пенсії у зменшеному розмірі. Втім, і таким правом можуть скористатись не всі.

У січні поточного року, вказується у зверненні, Верховна Рада прийняла Закон, що дозволяв жінкам до 1 січня 2022 виходити на пенсію в 55 років при 30 роках стажу і при звільненні з роботи. На жаль, Президент України наклав на нього вето, що тягне за собою тяжкі соціальні та економічні наслідки.

З метою недопущення неконституційного обмеження прав працюючих та непрацюючих жінок та звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод звичайних українських пенсіонерів, сумські депутати просять Главу держави скористатися правом законодавчої ініціативи та ініціювати прийняття Верховною Радою України соціально необхідного Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо удосконалення пенсійного забезпечення».