0010.jpg

Процес громадського (партиципаторного) бюджетування у Сумах цьогоріч стане автоматизованим. Допоможе сумчанам у цьому веб-платформа «Громадський проект». Про її можливості та особливості на презентації-навчанні розповіла керівник проекту Катерина БОРИСЕНКО (кампанія «SocialBoost»).

Вона наголосила, що «Громадський проект» – інформаційна система автоматизованого керування процесами у рамках громадського бюджету. Нею вже користуються 24 міста України, і їх кількість зростає. На черзі – місто Суми.

«Громадський проект» допомагає вирішити низку питань. По-перше, це прозорість процесу, коли інформацію по проекту можна отримати у будь-якій точці у режимі «24/7». По-друге, - ідентифікація городян, яка може бути за кількома форматами: як скан паспорту, так і Вank-ID або ж цифровий підпис», - розповіла керівник проекту. – «Система дозволяє як подати проект не встаючи з канапи, так і проголосувати за нього, відслідковувати онлайн його опрацювання, а у подальшому – моніторити реалізацію».

Катерина Борисенко зупинилася на основних можливостях ресурсу. Система не потребує інсталяції, а має формат веб-сторінки. Тож є загальнодоступною, і містить можливість створення власних кабінетів авторами проектів. Для створення кабінету та подачі проекту автор здійснює реєстрацію в електронній системі за допомогою авторизації через Bank-ID або електронну пошту, внесення серії і номеру паспорта та завантаження його скан-копії (паспорту або посвідки на постійне проживання).

Голосування за проекти відбувається також через електронну систему: особисто користувачем або через внесення оператором у систему даних паперових бланків.

Електронна система дозволяє відслідковувати статуси розгляду, голосування та реалізації ініціатив містян на сторінках відповідних проектів.

«Громадський проект» забезпечує повідомлення авторів проектів про будь-які зміни, пов’язані з розглядом та реалізацією поданих ними проектів електронною поштою.

Електронна система також може визначати переможців конкурсу на підставі автоматичного підрахунку голосів.

Крім того, «Громадський проект» передбачає звітування про розгляд і реалізацію проектів відповідними структурними підрозділами Сумської міської ради.

Катерина Борисенко також провела навчання для фахівців структурних підрозділів та установ, які адмініструватимуть та працюватимуть з «Громадським проектом».

Відповідальним за супроводження функціонування електронної системи є Департамент комунікацій та інформаційної політки Сумської міської ради.

Вже найближчим часом він буде доступний через офіційний сайт Сумської міської ради або ж за прямим посиланням.

Нагадаємо, що Суми у 2017 році отримають підтримку від Інституту бюджету та соціального-економічних досліджень (ІБСЕД) у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Така підтримка передбачає, зокрема, використання електронної платформи «Громадський проект», розроблену «SocialBoost».

На реалізацію проектів містян у 2018 р. у рамках громадського бюджету у Сумах передбачено 6 млн. грн.