002.jpg

У 2016 році реалізація покладених на Сумську міську раду та її виконавчі органи повноважень щодо державної регуляторної політики, здійснювалася відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою реалізації принципів державної регуляторної політики виконавчими органами Сумської міської ради, робота була спрямована за низкою напрямків. Серед них, зокрема, вдосконалення правового регулювання господарських та адміністративних відносин між органом та посадовою особою місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання. Водночас, пріоритетними напрямками було недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, зменшення втручання держави у діяльність суб’єктів господарювання та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності.

На офіційному сайті Сумської міської ради у розділі «Регуляторна діяльність» розміщено перелік діючих регуляторних актів, проекти регуляторних актів (а також повідомлення про оприлюднення, аналіз регуляторного впливу) для обговорення, плани регуляторної діяльності, плани-графіки відстеження результативності регуляторних актів та відповідні звіти.

Станом на 1 січня 2017 року у загальному реєстрі діючих регуляторних актів Сумської міської ради та її виконавчого комітету - 71 діючий регуляторний акт.

З них 38 рішень Сумської міської ради (29 – базових, решта – регуляторні акти, якими вносилися зміни до базових) та 33 рішення виконавчого комітету (21 – базових, решта – регуляторні акти, якими вносилися зміни до базових).

Рішенням Сумської міської ради від 02.12.15 № 22-МР та рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 17.11.2015 № 600 затверджені плани діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік. Протягом року до них вносилися зміни. Відповідні плани оприлюднені на офіційному сайті Сумської міської ради в підрозділі «Планування регуляторної діяльності» розділу «Регуляторна діяльність». Усього торік до планів (зі змінами) включено 14 проектів регуляторних актів (10 рішень міської ради, 4 – виконавчого комітету). Протягом року фактично підготовлено та оприлюднено також 14 проектів регуляторних актів.

Стосовно кожного проекту регуляторного акта, розробниками готуються повідомлення про оприлюднення, аналіз регуляторного впливу, які разом з проектом оприлюднюються на офіційному сайті Сумської міської ради для зауважень і пропозицій та визначення доцільності прийняття.

Відповідно до статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» протягом року, що минув підготовлено та направлено до Державної регуляторної служби України з метою отримання пропозицій щодо удосконалення відповідно до принципів державної регуляторної політики 9 проектів регуляторних актів міської ради.

Стосовно проектів регуляторних актів здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження їх результативності. Рішенням Сумської міської ради від 16 грудня 2015 року № 77-МР та рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 15.12.2015 № 654 затверджені відповідні плани-графіки відстеження результативності діючих регуляторних актів на 2016 рік. Цими планами було передбачено підготовку 21 звіту (10 – міської ради та 11 - виконкому).

Протягом року два повторні звіти про відстеження результативності регуляторних актів не були проведені через вилучення регуляторних актів з реєстру діючих на підставі роз’яснення Держрегуляторної служби України від 20.04.2016. Планово та позапланово підготовлено 23 звіти про повторні та періодичні відстеження результативності діючих регуляторних актів (13 – міської ради та 10 - виконкому).

Крім того, протягом 2016 року було проведено базові відстеження результативності 13 регуляторних актів (11 - міськради, 2 – виконавчого комітету).

Всього на офіційному сайті Сумської міської ради протягом 2016 року було оприлюднено 36 звітів про відстеження результативності регуляторних актів (підрозділ «Відстеження результативності» розділу «Регуляторна діяльність»).