0012.jpg

Сумські ухвалили звернення до Прем’єр-міністра України Володимира ГРОЙСМАНА, голови Верховної Ради України Андрія ПАРУБІЯ та голови НКРЕКП Дмитра ВОВКА щодо застосування граничної норми споживання газу до жителів міста в разі відмови від встановлення загальнобудинкових лічильників газу.

Текст даного звернення було оголошено під час позачергового засідання міськради 29 грудня. У ньому йдеться про те, що починаючи з 2016 року ПАТ «Сумигаз» проводяться заходи щодо запровадження будинкового обліку природного газу.

Нині, зазначено у зверненні, до депутатів міськради надходять скарги на дії ПАТ «Сумигаз» від мешканців будинків щодо не врахування їхньої думки при виборі лічильника газу та примусового встановлення будинкових вузлів обліку.

Сумчани стверджують, що, використовуючи будинковий газовий лічильник, неможливо об’єктивно оцінити обсяг спожитого газу конкретним мешканцем. Встановлення загальних приладів обліку збільшить плату за користування газом.

Сумські обранці звертають увагу на те, що питання встановлення будинкового лічильника газу взагалі не належить до компетенції споживачів, а додаток № 10 Кодексу газорозподільних систем регламентує відповідальність конкретного споживача, а не їх групи, який не забезпечений лічильником газу та при цьому відмовляється від його встановлення за рахунок Оператора ГРМ.

На думку депутатів, ПАТ «Сумигаз» нав’язує такі умови одержання послуг, які ставлять споживачів у нерівне становище, порушують принцип рівності сторін договору, ціну продукції визначає неналежним чином. Враховуючи вищевикладене, з метою усунення порушень законодавства, захисту прав та інтересів громадян, депутати вимагають внести зміни до Кодексу газорозподільних систем, усунувши наявні підстави нарахування граничних норм споживання природного газу, для споживачів, які відмовляються від встановлення будинкових лічильників.

Ще однією вимогою, яка прописана у зверненні, є зобов’язання ПАТ «Сумигаз» здійснити перерахунок об’ємів спожитого газу споживачам, яким були нараховані граничні норми споживання за відмову від встановлення будинкових лічильників.