002.jpg

30 серпня відбулося засідання Координаційної ради з питань громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми, яке провів її очільник Андрій БАРАНОВ.

Крім членів Координаційної ради запросили посадовців зі структурних підрозділів міської ради, які проводили оцінку (експертизу) поданих сумчанами у рамках громадського (партципаторного) бюджету проектів. Нагадаємо, що таких протягом червня надійшло 75.

Переважна більшість з них розподілилася між двома підрозділами: Департаментом інфраструктури та управлінням капітального будівництва та дорожнього господарства. І не випадково, адже суттєва кількість проектів передбачають благоустрій територій, у тому числі дворів, будівництво дитячих та спортивних майданчиків, об’єктів інфраструктури, створення скверів, ремонти доріг тощо.

Також фахівці Департаменту забезпечення ресурсних платежів та управління архітектури і містобудування оцінювали проекти на належність місць розташування об’єктів, які пропонуються авторами, до майна/земель територіальної громади і на відповідність Генеральному плану та іншій містобудівній документації. Відділ охорони праці та відділ молоді і спорту оцінювали безпечність пропонованих дитячих/спортивних майданчиків, їх можливість будівництва на певних територіях та ін. Надавали висновки і управління освіти та науки, відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення за проектами у їх сфері.

Протягом кількох тижнів, поки тривав аналіз проектів, посадовці провели велику роботу. За багатьма проектами зверталися до їх авторів, з якими обговорювалися пропоновані фахівцями зміни щодо кошторисів робіт, кількості об’єктів інфраструктури тощо. На жаль, з’ясувалося, що по переважній кількості проектів необхідно збільшувати їх вартість, адже авторами не були врахована низка моментів. Наприклад, щодо проектування, підготовчих робіт, не завжди вірно були прорахована і вартість власне самих об’єктів інфраструктури, виконання низки робіт. Тож на наступний рік сумчанам варто врахувати зауваження посадовців, а чиновникам - надати більш широку методичну допомогу у складанні кошторисів.

Наразі практично по всім проектам майже завершено експертизу (оцінку). Близько 10-12 з них отримають негативну оцінку щодо можливості їх будівництва, зокрема, через неналежність майна/землі територіальній громаді, або ж нецільовому її використанні. Крім того, є проекти, які наразі дублюють поточну діяльність структурних підрозділів чи можуть бути виконанні ними і поза рамками бюджету участі.

Але за словами Андрія Баранова остаточне рішення щодо позитивно/негативно оцінених проектів і включення чи не включення їх до переліку на голосування, ухвалить саме Координаційна рада, а не чиновники. Наступне її засідання відбудеться 7 вересня, де вже мають будуть надані усі картки оцінки/аналізу проектів. Тоді Коордрада визначитися з датою розгляду негативно оцінених проектів із запрошенням їх авторів, аби за можливості внести певні правки чи уточнення для допущення до голосування.

Щодо процедури проведення голосування за проектами городянам, до 7 вересня також чекають на пропозиції від структурних підрозділів щодо місць розташування пунктів для голосування, вирішення організаційних моментів (чергування, ведення єдиного обліку тих, хто взяв участь у голосуванні та ін.). Нагадаємо, що голосування має відбутися у жовтні і триватиме 14 днів. Висловити свою підтримку проектам наших городян можна буде або бюлетенями, або на сайті міської ради.

А ознайомитися з власне проектами сумчани матимуть можливість вже завтра на сайті міської ради у розділі Партиципаторний бюджет. Звертаємо увагу, що оприлюднені проекти поки що у тому вигляді, як їх було подано.