005.jpg

20 липня відбулася офіційна зустріч міського голови Олександра ЛИСЕНКА із координатором проекту Німецької Служби Старших Експертів (SES) Європейського офісу України Мартіном РОЙТЕРОМ.

На зустрічі також були присутні директор Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана ЛИПОВА і представник регіонального представництва ICC Ukraine в Сумській області Лариса ІВАНКОВА.

Учасники зустрічі обговорили перспективи подальшого співробітництва та окреслили коло питань, які стануть топ-темами консультацій німецьких експертів.

Міський голова Олександр Лисенко зазначив, що місто Суми як ніколи потребує позитивного закордонного досвіду, тому співпрацю із фахівцями з Європи налагоджуватимуть і надалі.

«Суми запозичують досвід багатьох європейських країн, зокрема, Німеччини, Польщі, Словаччини, Чехії. Співробітництво із державами, що протягом останніх років активно прогресують, має колосальне значення як для нашого міста, так і для України в цілому. Завдяки такому обміну успішними напрацюваннями можна віднайти не лише оптимальні шляхи вирішення проблем міського господарства, а й створити сприятливий клімат для розвитку бізнесу і впровадження інноваційних соціальних проектів на теренах Сум», – наголосив Олександр Лисенко.

Координатор проекту Німецької Служби Старших Експертів (SES) Європейського офісу України Мартін Ройтер зауважив, що Суми мають потужний потенціал, що слугує майданчиком для реалізації прогресивних ідей.

За словами Мартіна Ройтера, проект ICC об'єднав чотири міжнародні грантові програми, які мають майже ідентичне спрямування.

«Ці програми передбачають зустрічі зацікавлених осіб із «носіями досвіду», які приїздять з-за кордону. Щодо фінансового аспекту такої взаємодії, то всі міжнародні витрати лягають на плечі німецької сторони, замовники ж оплачують лише місцеві витрати (проживання і харчування експертів, а також мінімальну добову зарплатню, що становить близько 5 Євро). Такі проекти користуються неабияким попитом в усьому світі. Багато запитів на консультації провідних експертів від комунальних підприємств, приміром водоканалу або оператора, який займається вивезенням сміття. До речі, вдосконалити систему збору та утилізації твердих побутових відходів за підтримки міжнародних фахівців вже вдалося у місті Бар Вінницької області», – розповів Мартін Ройтер.

За попередніми домовленостями, презентація чотирьох міжнародних грантових програм у Сумах відбудеться вже у серпні. Зокрема, у рамках семінару розкажуть про такі програми, як: «Senior Experten Service» (Служба Старших експертів, SES), «PUM» (Досвідчені Експерти із Нідерландів), «SWISSCONTACT» (Швейцарський Корпус Експертів), «VOLONTARI SENIOR PROFESSIONALI» (Італійська програма професійної підтримки бізнесу). Закордонні проекти здебільшого спрямовані на допомогу в становленні та розвитку бізнесу, окрім цього деякі з них надають підтримку в соціальній сфері.

Директор Департаменту фінансів, економіки та інвестицій Світлана Липова констатувала, що заявки на семінар подали 11 структурних підрозділів Сумської міської ради. Наразі, ці пропозиції систематизують. Також Світлана Липова додала, що аналогічний семінар за участі представників бізнесу, навчальних закладів та органів місцевого самоврядування вже провели в Житомирі.