002.jpg

З цього приводу під час сесії міськради 7 липня депутати направили звернення до Верховної Ради, в якому також просили внести зміни до Конституції України щодо надання особливого статусу окремим районам Донецької і Луганської областей.

В тексті звернення йдеться про те, що на території, яка наразі перебуває під окупацією, не може бути проведено жодних виборів – в тому числі до органів місцевого самоврядування. Адже місцеві вибори – це вибори представників українських громад.

Депутати у Сумах переконані, що в той час, коли частина українців була вимушена покинути Донеччину та Луганщину у зв’язку із окупацією, а інша частина змушена була лишитись на окупованій території, не має жодного сумніву, що під час таких виборів переможуть саме окупанти.

Тому сумські обранці закликали народних депутатів України, як представників українського народу, до того, аби за жодних обставин не підтримувати антиукраїнське рішення та не надавати дозволу на проведення виборів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей допоки Україна не відновить контроль над цими територіями.

Окрім того, у своєму зверненні депутати Сумської міськради просять не надавати особливого статусу окремим районам Донецької і Луганської областей. Натомість пропонують столичним колегам прийняти закон, згідно з яким визнати: війну - війною, окупацію – окупацією, а Росію – окупантом; визнати окупованою не лише територію Криму, але і частини Донецької і Луганської областей; припинити будь-яку торгівлю із окупованими територіями та встановити контроль за лінією розмежування.