003.jpg

Чарівні сумчанки та амбітна молодь були найбільш активними у подачі проектів у рамках громадського бюджету Сум.

Про це свідчить аналіз пропозицій городян, проведений Департаментом комунікацій та інформаційної політики, який є уповноваженим органом з питань партиципаторного бюджету.

Такі дані були зібрані на основі довідкової інформації, яку пропонували надати авторам у бланках заявок на проекти. Зауважимо, що дехто з ініціаторів, особливо у колективних проектах, не завжди подавали повну інформацію про себе тощо.

Протягом червня сумчани подали 55 локальних проектів на загальну суму 14612932,6 грн. Ще 20 проектів – загальноміські на 10525000 грн. Нагадаємо, що загальний обсяг фінансування на реалізацію ініціатив сумчан на 2017 рік становить 5 млн. грн.

Щодо тематики пропозицій сумчан - більшість стосується благоустрою дворів та прибудинкових територій, встановлення дитячих та спортивних майданчиків, облаштування скверів, стадіонів, озеленення, облаштування зон відпочинку, заходів туристичної привабливості міста, соціальних проектів, стріт-арту, оновлення об’єктів інфраструктури тощо.

За гендерним показником найбільш активним виявилися саме жінки – 63 представниці слабкої статті подали свої проекти, або стали учасниками авторських колективів. Чоловіків – лише 39.

Найбільше проектів подано від авторів-одинаків (55). Решта 20 – результат роботи авторських колективів. У їх складі було від двох до чотирьох сумчан.

За віком у лідерах – молодь. У віковій категорії 19-30 років – 24 автора, 31-40 років – 20, 41-50 років – 9, 51-60 років – 10, більше 60 років – 14. Приємно, що не полишають брати участь у громадському житті городяни, які мають і поважний вік. Нажаль, охочих подати свою ініціативу від 16-18-річних серед сумчан так і не знайшлося.

Серед джерел, звідки містяни отримували інформацію про громадський бюджет, переважає саме живе спілкування (друзі/знайомі) та тренінги – 48 авторів подали такі дані. Далі йдуть інтернет-ресурси (19), друковані ЗМІ (6) та ще 2 – телебачення та радіо Додамо, що ці дані неповні, адже автори не завжди подавали про це інформацію у своїх заявках проектів.

Що стосується локалізації проектів, то тут задіяне практично усе місто. Найбільше у пропозиціях сумчан вказувалися адреси на пр-т Лушпи, пр-т Курський, вул. Кондратьєва, у парку ім. Кожедуба (по 4), вул. Харківська, вул. Іллінська (по 3), вул. Горького, вул. Ярослава Мудрого, вул. Новомістенська, вул. Заливна, вул. Білопільський шлях, вул. Соборна, р-н Добровільної, оз. Чеха, с.Піщане (по 2). Є кілька проектів, автори яких подали їх на сусідні території, або на одну, але з різними об’єктами. Вони мають можливість поєднати свої проекти, аби збільшити шанси на перемогу під час голосування.

Нагадаємо, що після завершення формальної перевірки проектів Департаментом комунікацій та інформаційної політики вони будуть передані до структурних підрозділів міської ради. Їх фахівці проведуть оцінку та аналіз щодо можливості реалізації поданих пропозицій городян.

Після цього буде сформовано реєстр позитивно та негативно оцінених проектів. Їх розгляне координаційна рада з питань громадського бюджету та визначитися власне зі списком проектів, які потраплять на загальноміське голосування у жовтні.

Проекти-переможці, які визначать як за найбільшою кількістю голосів сумчан так і з врахуванням обсягу фінансування, будуть реалізовані у 2017 році міською владою.

Нагадаємо, що з 1 по 30 червня у Сумах тривало подання проектів сумчан у рамках громадського бюджету. У підсумку від містян отримано 75 ініціатив.

Статистика