Надрукувати
Перегляди: 622

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК доповіла про роботу даної галузі протягом 2023 року.

Найперше вона наголосила на тому, що в році, який минає, пріоритети соціальної сфери залишались незмінними – це підтримка захисників і захисниць України, членів їхніх родин, внутрішньо переміщених осіб, які прибули до Сумської МТГ, а також тих, чиє житло постраждало внаслідок ворожих атак.

«Триває другий рік війни і, звичайно, кількість тих, кому потрібна соціальна підтримка, значно зросла. Ми не залишаємо поза увагою жодне звернення, намагаємось максимально охопити соціальним обслуговуванням потребуючих цього громадян. Співпрацюємо з іншими структурними підрозділами, куди звертаються мешканці щодо надання соціальної допомоги, аби швидше і в повному обсязі задовольнити потребу заявників», – зазначила Тетяна Масік.

За словами директора департаменту соціального захисту населення, з бюджету громади у зв’язку із руйнацією житла через обстріли ворога одноразову допомогу отримали 56 осіб на загальну суму 4,8 млн грн, 112 мешканцям громади нарахували 3,1 млн грн компенсації за самостійне відновлення житла, 32 особи вже отримали, щомісячну допомогу на проживання в розмірі 525 тис. грн, виплатили допомогу за 19 загиблих внаслідок авіаударів на суму 4,8 млн грн. Наразі на обліку в департаменті перебуває понад 27 тисяч внутрішньо переміщених осіб, яким нараховано допомоги на проживання в сумі 540 млн грн. Триває робота над створенням в департаменті Простору для ВПО, де облаштують комфортні місця для прийому переселенців, надання їм консультацій представниками громадських організацій.

З травня розпочали роботу «мобільні соціальні центри», основним завданням яких є прийом мешканців громади з різних питань соціального захисту населення за місцем їх проживання.

Загалом протягом 2023 року в департаменті надали понад 212 тисяч послуг соціального характеру щодо оформлення документів для призначення та виплати різних видів державної та місцевих допомог і понад 19 тисяч послуг щодо отримання гуманітарної допомоги. Протягом року, що минає, жителям громади в межах програм «Милосердя» та «Соціальна підтримка Захисників і Захисниць України та членів їх сімей» виплатили 353 млн грн додаткової підтримки.

В сумській громаді активно впроваджувався експериментальний проєкт «Інституту помічника ветерана». Тетяна Масік повідомила, що в рамках цього проєкту буде створено єдиний комфортний простір, де ветерани та члени їхніх сімей зможуть отримати в одному місці якісно організовані послуги соціального характеру із залученням служби зайнятості, первинної та вторинної правової допомоги, психологів тощо.

Також директор департаменту соціального захисту населення розповіла, що протягом звітного періоду КУ «Сумський міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) «Берегиня» та КУ «Центр учасників бойових дій», роботу яких координує департамент, надали 185 тисяч соціальних послуг понад 12 тисячам жителів громади з-поміж одиноких осіб, осіб з інвалідністю, захисників і захисниць України та членів їхніх сімей. Особи з інвалідністю внаслідок інтелектуальних та фізичних порушень продовжували отримувати соціальні послуги через ГО «Товариство допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень, «Феліцитас».

«Ми розуміємо, що головні видатки бюджету громади спрямовуються на фортифікаційний напрямок. Тому активно співпрацюємо з різними благодійними фондами, організаціями щодо надання грантових коштів на обладнання та облаштування приміщень, де обслуговуємо мешканців», – підкреслила директор департаменту.

За словами Тетяни Масік, в результаті співпраці з грантодавцями отримано обладнання на 1,2 млн грн. Для забезпечення благодійною та гуманітарною допомогою вразливих категорій населення департамент постійно співпрацює з благодійниками: всього з початку року залучено продуктових наборів, товарів господарчого призначення (ковдри, пледи), дитячого харчування на 1,7 млн грн.

Різні види гуманітарної та благодійної допомоги отримали 19 тисяч осіб пільгових категорій.