007.jpg

У Сумській міській раді відбулася онлайн-зустріч, присвячену проблематиці забезпечення прозорості у діяльності органів влади під час воєнного стану

Ініціювало обговорення управління суспільних комунікацій у партнерстві з Програмою «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine).

На зустрічі презентували результати дослідження стану прозорості 70 міст України в умовах дії воєнного стану, яке проводила Програма «Transparent cities/Прозорі міста».

До спілкування запросили представників структурних підрозділів міської ради, за напрямками яких є пропозиції щодо виконання індикаторів прозорості.

Представники Програми «Прозорі міста» підкреслили, що дослідження не є рейтингом, як у попередні роки, до повномасштабного вторгнення рф, проводилося за іншою методикою і фіксує актуальний стан адаптивності громад в особливих умовах воєнного стану. Воно спонукає до пошуку нових практик та інструментів у сфері доступності задля відповіді на виклики воєнного стану, обміну досвіду та уваги з боку громадськості.

Відповідно до результатів дослідження, Сумська громада з можливих для громади 37 індикаторів виконала 7 повністю та 9 – частково.

Експерти Програми «Прозорі міста» зазначили приклади успішної реалізації Сумською міською радою практик щодо оприлюднення інформації про укриття, роботу бізнесу, можливості надсилання запитів електронними засобами, інформації для ВПО та за програмою «Прихисток» тощо.

Під час обговорення учасники зустрічі дискутували щодо «золотої середини» у питанні між безпекою та прозорістю діяльності влади принагідно до конкретних умов сумської громади. Представники міської ради поділилися досвідом реалізації низки повноважень під час воєнного стану, звернулися до Програми «Прозорі міста» за можливою адвокацією важливості більш оперативної адаптації законодавства в умовах воєнного стану.

Рекомендації експертів Програми «Прозорі міста», а також приклади кращих практик інших громад направлені відповідним підрозділам для опрацювання. Частина з них вже реалізовується.

Вдячні партнерам за співпрацю та підтримку, впевнені, що вона буде успішною на користь нашої громади та її мешканців.