004.jpg

17 вересня відбулося засідання Сумського регіонального відділення Асоціації міст України.

Під час зустрічі були присутні Сумський міський голова, очільник регіонального відділення АМУ Олександр ЛИСЕНКО та міські голови районних центрів області.

Зокрема, мова йшла про підсумки діяльності Сумського РВ АМУ в рамках проекту ДІАЛОГ, що реалізується Асоціацією міст України та Агентством США з Міжнародного розвитку (USAID).

Крім того обговорили заходи із забезпечення виконання Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Кожен мав можливість висловитися та розповісти про реалізацію даного закону.

Зі свого боку Олександр Лисенко зазначив, що місто Суми – одне з небагатьох в області, яке вже розпочало процес об’єднання з територіальними громадами сіл Піщанської та Червоненської сільських рад.

На жаль, прикладу Сум не послідували деякі районні центри області. І, проаналізувавши ситуацію, учасники засідання дійшли висновку, що одним із проблемних питань у формуванні об’єднаних територіальних громад у районах області є саме небажання окремих сільських рад проводити об’єднання.

Це пояснюється низькою поінформованістю населення та керівництва територіальних громад, а також помилковим переконанням: «Будуть закривати село». Адже маленькі територіальні громади чисельністю 2-3 тис. людей будуть фінансово не спроможні забезпечити себе.

Своє бачення з приводу того, які заходи мають бути вжиті задля завершення об’єднання, висловили присутні міські голови. Під час наради дійшли висновку, що лише діалог та інформаційна кампанія дозволить прийняте правильне рішення, яке буде відповідати суті добровільності об’єднання.