004.jpg

Депутати міської ради під час позачергової сесії ухвалили Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо додаткового виділення коштів медичної субвенції для забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет.

У документі йдеться про те, що медична субвенція для забезпечення препаратами інсуліну, яка щорічно виділяється з державного бюджету, лише частково покриває потребу в коштах на відшкодування препаратів інсуліну. Зокрема, торік цей показник становив лише 32,4 % від потреби. А відтак, для повного забезпечення хворих на цукровий діабет життєво необхідними препаратами інсуліну в останні роки з бюджету сумської громади додатково виділяються кошти.

У поточному році ситуація не покращилась. При формуванні Державного бюджету України на 2020 рік кошти на забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну були передбачені лише на I квартал 2020 року. Разом із тим, за рахунок субвенції з обласного бюджету на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції на I квартал 2020 року передбачено 1490140 грн., що становить 42,4 % від загальної потреби. Повна потреба в коштах на I квартал 2020 року дорівнює 3510891 гривень. Оскільки препарати інсуліну є життєво необхідними для хворих даної категорії, а придбання їх за власні кошти є непосильним для переважної їх більшості, було прийнято рішення про виділення з бюджету Сумської міської ОТГ додаткових коштів в сумі 600000 гривень.

«Відсутність відповідного фінансування ставить під загрозу не лише стан здоров’я цих пацієнтів, а й їх життя. Крім того, неадекватна компенсація рівня цукру крові може призвести до ускладнення цукрового діабету у вигляді діабетичної нефропатії та спричинити як суттєве погіршення стану хворого, так і додаткове навантаження на бюджет на забезпечення процедур гемодіалізу», – зазначається у Зверненні.

Зважаючи на вищевикладене та з метою недопущення погіршення стану здоров’я хворих на цукровий діабет, посилення соціальної напруги в місті, депкорпус просить ВРУ та Кабмін вирішити питання додаткового виділення з Державного бюджету України коштів медичної субвенції для забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет в повному обсязі.