007.jpg

Заступник міського голови Віра МОТРЕЧКО відзвітувала про роботу підпорядкованих їй структурних підрозділів минулоріч.

Звітуючи про роботу кожного із підпорядкованих їй структурних підрозділів заступник міського голови Віра Мотречко, зазначила: «Мені разом із підпорядкованими структурними підрозділами, за підтримки міського голови Олександра ЛИСЕНКА та депутатського корпусу, доводиться вирішувати ряд важливих завдань, які накопичувались роками у названих вище галузях. Частину проблемних питань вже вдалося вирішити, а деякі перебувають у стані реалізації. Та злагодженими діями можна вирішити будь-які проблеми, тому переконана, що головні здобутки у нас ще попереду».

Заступник міського голови розпочала свою доповідь із освітньої галузі, де відбулось чи не найбільше змін. За словами Віри Мотречко, галузь «Освіта» є однією з найпотужніших в місті. Так, наразі у Сумах функціонують 88 закладів освіти, в яких працює понад шість тисяч фахівців. Основним напрямком роботи освітньої галузі торік було запровадження Концепції «Нова українська школа», задля успішної реалізації якої для 3390 учнів, що навчаються у перших класах сумських шкіл, з міського бюджету спрямували 5,8 млн гривень.

Разом із тим покращили умови для розвитку дітей у всіх дошкільних закладах освіти: у групах є сучасні дитячі меблі, ігрове обладнання, дидактичні посібники.

Віра Мотречко зосередила увагу на високих результатах сумських випускників за підсумками ЗНО-2018, де чотири учні отримали найвищий результат – по 200 балів. А три заклади загальної середньої освіти міста (приватна гімназія «Просперітас», класична гімназія, школа № 15) за високі результати ЗНО-2018 року увійшли до ТОП-200 шкіл України.

Серед інших здобутків освітньої галузі стало створення Інклюзивно-ресурсного центру № 1, послугами якого минулоріч скористалися 98 дітей); підписання Плану спільних заходів з питань правового виховання на 2019-2020 роки між управлінням освіти і науки ради та управлінням патрульної поліції в Сумській області, у рамках реалізації якого за кожним закладом загальної середньої освіти міста закріплено «шкільного офіцера поліції».

Окрім того, протягом минулого року у відповідності до «Програми підвищення енергоефективності в бюджетній сфері міста Суми на 2017-2019 роки» у закладах освіти міста продовжували замінювати віконні блоки, утепляти дахи та зовнішні фасади, капітально ремонтувати теплові пункти та встановлювати автоматизовані системи моніторингу теплоспоживання будівель. Також управління капітального будівництва та дорожнього господарства здійснило комплексну термомодернізацію будівель школи № 24, НВК № 16, часткову реконструкцію шкіл № 22, № 25, № 29. За підтримки Європейської комісії у школах № 7, № 9, № 20 реалізовували проект «Підвищення енергоефективності в освітніх закладах м. Суми».

Потому заступник міського голови зосередилась на галузі «Молодь та спорт». Як розповіла Віра Мотречко, минулоріч у Сумах провели 113 спортивно-масових заходів, участь в яких взяли понад 11 тисяч спортсменів. З метою ж збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, їх тренерсько-викладацького складу, надавалась фінансова підтримка з міського бюджету ДЮСШ різних форм власності , на утримання яких використано понад 8 млн гривень.

Фінансували з міського бюджету і наступні об’єкти: стадіон «Авангард» (капітальний ремонт приміщень), КП «Муніципальний спортивний клуб з хокею на траві «Сумчанка» (реконструкція приміщень та котельні, ремонт даху), КП «Муніципальний спортивний клуб «Тенісна Академія». На виконання заходів програми «Молодь міста Суми» у 2018 році з міського бюджету виділили близько 7 млн грн., які спрямували на заходи державної політики з питань молоді, оздоровлення та відпочинок дітей, забезпечення проведення культурно-освітніх заходів» Центру дозвілля молоді, компенсаційні виплати за пільговий проїзд електротранспортом студентам вишів І-4 рівнів акредитації. У 2018 році в Сумах вперше відбулись змагання з кросфіту «Сила Нації» за участі тяжкопоранених учасників бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції, з різних міст України.

З метою підтримки інститутів громадянського суспільства провели конкурс проектів програм, розроблених інститутами громадянського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю. Реалізували шість проектів, які отримали фінансову підтримку з міського бюджету на суму 221 тис. гривень.

Порадували минулоріч і показники роботи закладів культури. Так, інформаційно-освітні послуги населенню пропонували 18 бібліотек міської централізованої бібліотечної системи, в яких провели близько 1000 інформаційно-масових заходів.

Значною подією у бібліотечній галузі міста стала реалізація на базі бібліотеки-філії № 4 проекту громадського бюджету «Перша Сумська медіатека», на її створення спрямували 992,3 тис. гривень. Послуги з якісної початкової мистецької освіти у 2018 році пропонували п’ять шкіл естетичного виховання дітей: чотири дитячі музичні школи та дитяча художня школа ім. М. Г. Лисенка.

Для сумчан та гостей міста організували та провели 50 великих комплексних загальноміських культурно-мистецьких заходів. За сприяння відділу культури та туризму в місті пройшли міжнародні фестивалі «Органум», «Бахфест» та «Булат», а учасниками міжнародного фестивалю духової музики «Сурми України» стали 12 колективів з України. Крім того, за кошти міського бюджету було організовано участь духового оркестру 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади у міжнародному фестивалі духової музики в Туреччині.
Принагідно заступник міського голови Віра Мотречко наголосила, що вагомих результатів у кожній із вищевказаних галузей вдалось досягти за підтримки міського голови Олександра Лисенка, депутатського корпусу та злагодженій роботі структурних підрозділів.