004.jpg

Суми підвищили свої позиції у Рейтингу прозорості 100 українських міст, піднявшись на 13 місце з 58,2 балами за підсумками 2018 року.

Такі результати дослідження, яке днями презентували експерти Transparency International Україна у рамках проекту «Прозорі міста».

Протягом року, що минув, приріст показника обласного центру становив 25,57 балів (у 2017 році – 32,63 бали та 37 місце). Це одна з найбільших змін серед показників інших міст.

Рейтинг показує наскільки проактивно надана інформація громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість місцевої влади по відношенню до громадян, коли вони хочуть знати інформацію.

Рейтинг було складено за 91 індикатором у тринадцяти сферах. Зокрема, бралися до уваги фінансова та бюджетна сфера, закупівлі, житлова та комунальна політика, освіта, соціальні послуги, інформація про роботу місцевої влади та ін.

За результатами попереднього моніторингу експертами проекту «Прозорі міста» були надані рекомендації щодо підвищення прозорості та підзвітності влади. Департаментом комунікацій та інформаційної політики було організовано роботу щодо їх врахування у діяльності виконавчих органів міської ради та при оприлюдненні інформації на офіційному сайті Сумської міської ради.

Зокрема, найбільш суттєве зростання показників по м.Суми зафіксовано за сферами «Інформування про роботу органу місцевого самоврядування», «Землекористування та будівельна політика», «Освіта», «Доступ та участь», «Закупівлі», «Професійна етика та конфлікт інтересів», «Кадрові питання» та ін.

Нагадаємо, 5 лютого у Сумах відбулася презентація Transparency International Україна та проекту «Прозорі міста».