006.jpg

Міська рада сьогодні на позачерговому засіданні ухвалила Звернення до вищого керівництва держави та правоохоронних органів і керівників чотирьох територіальних громад щодо недопущення цілеспрямованого та системного руйнування фінансової основи місцевого самоврядування в місті Суми.

Звернення спрямоване до Президента України, Верховної Ради України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Міністерства фінансів України, Державної фіскальної служби України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціальної антикорупційної прокуратури, Сумської обласної ради, Сумської обласної державної адміністрації, Білопільської районної ради, Краснопільської ОТГ, Охтирської міської ради, Сумської районної ради. За нього проголосували 25 депутатів.

Втрутитися у кричущу ситуацію та притягнути винних до відповідальності обранців спонукало те що, наразі вже 32 підприємства, установи, заклади та організації обласного підпорядкування, які розташовані у Сумах, не змінюючи фактичного місцезнаходження, проводять державну перереєстрацію місцезнаходження в інших населених пунктах Сумської області. Наслідком таких дій стане значне зменшення надходжень до міського бюджету Сум від податку на доходи фізичних осіб. Міський голова Олександр ЛИСЕНКО повідомив, що вранці було здійснено перевірку, яка підтвердила фіктивність реєстрації, та на підтвердження своїх слів продемонстрував присутнім у залі відповідне відео.

«Якщо хтось казатиме, що ці кошти забрані з міського бюджету для того, щоб направити їх на комунальні заклади обласної ради, то я хочу повідомити, що кожен сумчанин і так сплачує 15% з податку на доходи фізичних осіб, тобто зі своєї зарплати, до обласного бюджету. А це – 189 млн гривень щороку!» – зазначив Олександр Лисенко.

Разом з тим, керманич Сум поінформував, що напередодні прийняття бюджету міста на 2019 рік він зустрічався з головою постійної комісії обласної ради з питань бюджету та представниками депкорпусу області, де погодили всі пропозиції щодо співфінансування бюджетних установ обласного підпорядкування на суму 1 млн гривень. Дані видатки профінансують наступного року за рахунок коштів вільного залишку чи перевиконання дохідної частини.

Свою позицію щодо ситуації під час позачергової сесії висловив й депутат Верховної Ради України Олег МЕДУНИЦЯ, який назвав дії Сумської обласної ради алогічними та повідомив, що найближчим часом зареєструє в парламенті зміни до Бюджетного кодексу України, які заборонятимуть бюджетним установам – платникам податків сплачувати їх не за місцем свого фактичного розташування.

Обговоривши запропонований проект рішення та врахувавши всі пропозиції, депутати міської ради ухвалили відповідне Звернення.

У ньому зазначається, що протягом грудня 2018 року керівництво Сумської обласної ради здійснило заходи, направлені на внесення змін до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань стосовно зміни місцезнаходження цих юридичних осіб та зазначення їх місцезнаходження в населених пунктах Білопільського, Краснопільського, Сумського та Охтирського районів Сумської області.

Так, 22 грудня 2018 року в один день до Єдиного державного реєстру були внесені відомості стосовно зміни місцезнаходження 24 юридичних осіб Сумської обласної ради, при цьому в одних випадках за однією адресою розташувались одразу чотири юридичні особи, а в других – взагалі не зазначили номер будинку. Тобто, зміна місцезнаходження має лише формальні ознаки без наміру реально змінити місцезнаходження юридичної особи. За інформацією депутатів, станом на 26 грудня 2018 року змінено місцезнаходження 32 юридичних осіб Сумської обласної ради, такі саме дії будуть вжиті стосовно ще дев’яти.

«З точки зору здорового глузду не можливо пояснити причину одночасної зміни місцезнаходження численних юридичних осіб, які здійснюють свою діяльність у місті Суми з моменту їх створення, крім наміру цілеспрямованого та системного руйнування фінансової основи місцевого самоврядування у Сумах», – наголошують депутати.

На думку сумських обранців, наведені дії відповідних посадових осіб можуть мати ознаки злочину, передбаченого статтею 205-1 Кримінального кодексу України та статтею 366 Кримінального кодексу України.

А відтак, депутати, висловлюючи думку сумської громади, з метою усунення загрози фінансовим основам територіальної громади міста Суми, звертаються з проханням до вищого керівництва держави у межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України, негайно втрутитися в ситуацію та припинити незаконні дії з боку посадових осіб Сумської обласної ради та керівників підприємств, установ, закладів та організацій обласного підпорядкування, засновником яких виступає Сумська обласна рада.

Також просять Генерального прокурора, міністра Міністерства внутрішніх справ України, Голову Служби безпеки України, директора Національного антикорупційного бюро України, керівника Спеціального антикорупційного прокуратура – заступника Генерального прокурора, вважати це звернення заявою про вчинений злочин та згідно зі статтею 214 Кримінального процесуального кодексу України внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування відносно посадових осіб виконавчих органів Сумської обласної ради та керівників юридичних осіб, зазначених у додатку до цього звернення, за частиною 2 статті 205-1 та за частиною 2 статті 366 Кримінального кодексу України.