003.jpg

З 2 по 6 липня делегація Сум стала учасником семінару у м. Дніпро у рамках проекту «Професійні кадри в місцевому самоврядуванні - формування компетентних команд публічної адміністрації у сфері підтримки реформи місцевого самоврядування в Україні», який реалізується мерією м. Люблін (Польща).

Протягом п’яти днів тривав блок майстер-класів і тренінгів у сфері стратегічного управління, управління проектами і секторального управління. Своїми практиками та знаннями з українськими колегами ділилися польські експерти на чолі з директором Управління неінвестиційних проектів мерії Любліна Кшиштофом ЛОНТКОЮ.

Суми представляли секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, начальник відділу «Проектний офіс» Оксана КУБРАК, начальник управління комунікацій та інформаційного забезпечення департаменту комунікацій та інформаційної політики Андрій МОША, заступник директора департаменту фінансів, економіки та інвестицій Лариса СКИРТАЧ, заступник начальника відділу інвестицій та зовнішнього партнерства департаменту фінансів, економіки та інвестицій Катерина ГАВРИЛОВА.

Учасниками семінару також стали представники ще низки українських міст – Дніпра, Харкова, Кривого Рогу, Вінниці, Івано-Франківська, Рівного та Луцька.

Перші два дні були присвячені воркшопу у сфері стратегічного управління розвитку міста та управління проектами.

Потому три учасники з кожного міста розподілилися за тематичними майстер-класами та тренінгами «Брендінг територій» та «Управління розвитком міста».

Водночас, Андрій Баранов та Оксана Кубрак стали учасниками акредитованого семінару з методології PRINCE 2 (системи управління проектами) на рівні FOUNDATION. Підсумком триденного англомовного тренінгу для його учасників стало проходження відповідної сертифікації.

Під час майстер-класів був представлений досвід польського міста-побратима за напрямками стратегічного розвитку та створення і підтримки бренду, надані детальні рекомендації та консультації.

Своїми напрацюваннями поділилися представники українських міст.

У рамках майстер-класів були підготовлені та презентовані два проекти розвитку міста за методикою PRINCE2 та проект у рамках просування бренду міста за методикою Business Model Canvas.

«Ваша активність під час семінару засвідчує, що наша співпраця виходить на вищий рівень партнерства – підготовки спільних проектів, – звернувся до учасників Кшиштоф Лонтка. – Ми готові й надалі допомагати вам формувати сучасні компетенції зі стратегічного планування та розвитку міст».

Він також підкреслив високу активність міської влади Сум у використанні успішного досвіду польських партнерів, фаховий підхід до підготовки розробки стратегічних напрямків розвитку міста.

Коментуючи підсумки навчального візиту, Андрій Баранов зауважив, що отримані навички та знання будуть обов’язково застосовані у подальшій діяльності міської влади, зокрема з розробки Стратегії розвитку обласного центру. «Методологію PRINCE 2 ми взяли на озброєння та на її основі вже допрацьовуємо Регламент управління проектами у Сумські міській раді, у першу чергу, неінвестиційними. Таке навчання у майбутньому пройдуть й усі проектні менеджери відділу «Проектний офіс, – сказав Андрій Баранов. – Наразі ми готові бути партнерами у реалізації проектів, які фінансуються міжнародними грантовими організаціями».

Нагадаємо, що Суми стали учасником проекту «Професійні кадри в місцевому самоврядуванні – формування компетентних команд публічної адміністрації в сфері підтримки реформи самоврядування в Україні», який реалізується мерією м. Люблін.

У рамках проекту вже відбувся навчальний візит до м. Люблін «Ефективні та компетентні органи місцевого самоврядування», а також візит польських експертів до Сум, у рамках якого був проведений аудит та тренінг RADAR для посадовців, представників громадськості, науковців.

У подальшому запланована участь у Конгресі Східних Ініціатив та Міжнародній Біржі грантодавців і партнерів (Люблін), а також спільна конференція за підсумками реалізації проекту.