0010.jpg

Міська влада спільно з громадськістю має розробити комплексну Програму розвитку української мови.

Такою була одна з найбільш підтриманих пропозицій, поданих під час публічних консультацій на тему: «Політика місцевої влади щодо розвитку української мови у Сумах».

Консультація була організована ГО «Центр UA» спільно з міською радою за ініціативи міської влади.

До спілкування, яке відбулося у приміщенні Агенції промоції «Суми», долучилися представники влади, громадські активісти, науковці, журналісти.

За словами модератора консультації Наталії ОРЛОВОЇ, головна мета зустрічі у такому форматі – отримати пропозиції та рекомендації від представників громади та експертів щодо необхідних дій для зміцнення статусу української мови, розширення її використання у всіх сферах життя міста. Також планували обговорити, як допомогти місцевим засобам масової інформації стати україномовними.
Спілкування тривало протягом двох годин і ще раз продемонструвало, що статус української мови – питання, що дійсно хвилює сумчан.

Начальник управління комунікацій та інформаційного забезпечення Департаменту комунікацій та інформаційної політики Андрій МОША, запрошуючи присутніх до обговорення, зауважив, що в місті реалізовуються заходи на підтримку української мови та здійснення контролю за дотриманням відповідного законодавства. Зокрема, за напрямком національно-патріотичного виховання молоді, популяризації традицій української культури, сучасного мистецтва, книговидання, підтримки вітчизняного виробника тощо. Відновлено роботу міської комісії з дотримання мовного законодавства у Сумах, яка вже найближчим часом планує спільно з громадськістю здійснити низку перевірок у сфері реклами, побутового обслуговування. Разом із тим, поки таких кроків недостатньо для широкого використання державної мови у всіх сферах життя містян, у тому числі на побутовому рівні та під час отримання послуг чи необхідної інформації. Тож виникла потреба провести консультацію з усіма зацікавленими, аби мати конкретні пропозиції щодо більш дієвої міської політики у цій важливій сфері.

За підтримки міського голови та ініціативи громадськості, опрацьовується можливість створення міських безкоштовних курсів з вивчення української мови.

Онлайн-голосування на Інформаційному порталі Сумської міської ради продемонструвало, що близько 80% городян готові або сприяти поширенню інформації про такі курси, або ж стати їх учасником, записати своїх близьких та рідних чи допомагати у проведенні занять.
«Мова – наша зброя, наш оберіг, – впевнена голова Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса Світлана РЕВЯКІНА. – Майбутнє – за нашими дітьми, тож варто робити акцент на дотриманні мовного законодавства у школах. Разом з тим, частина вчителів та педагогів після уроків спілкується між собою та з дітьми російською або суржиком. Тож діти читають та пишуть українською, а у побуті користуються російською». На її переконання, у цьому багато що залежить від позиції профільного управління».

Велика кількість скарг лунала щодо відсутності вивісок державною мовою та захопленням підприємцями назвами російською чи англійською або навіть її чудернацькою сумішшю чи покручами. Директор КП «А.Б.К» Володимир НИКОНЕНКО наголосив, що вивіски мають бути україномовними або з перекладом на українську. На це звертають увагу при погодженні, але багато таких вивісок встановлюються самовільно. Він роз’яснив процедуру стягнення штрафних санкцій з підприємців та демонтажу таких назв, але вона є тривалою. Також закликав громадськість активно інформувати управління архітектури та містобудування про такі порушення, спільно контролювати дотримання мовного законодавства у цьому напрямку.

Кандидат філологічних наук Сергій П’ЯТАЧЕНКО стверджує: росіянин зможе спокійно жити у Сумах, не використовуючи українську, а українцеві, який не користується російською – складно. Українська залишається на його думку, дискримінованою у нашому місті, зважаючи на сферу послуг, ті ж вивіски, повсякденне спілкування: «Нам багато років навіювали, що мовного питання не існує, що українська не потрібна, і нині ми це й досі відчуваємо. Мої студенти вказують, що рідною мовою для них є українська, а спілкуються російською. Навіть меню своїх гаджетів не налаштовують на рідну мову».

Відтак, запропонував оголосити 2019 рік Роком української мови у Сумах, приурочивши його до 200-річчя видатного українського письменника та громадського діяча Пантелеймона Куліша. Як результат – створення комплексної програми впровадження української мови у місті. Сприяти такому мають і соціальна реклама, і діяльність курсів, і підтримка підприємництва, і багато інших заходів.

Таку ідею підтримали усі учасники консультацій, наголосивши, що змінити ситуацію має створення умов у місті для безумовного використання української та дотримання законодавства.

Далі під час обговорення висловлювалася критика щодо недотримання законодавства про державну мову посадовцями, викладачами. Лунали пропозиції посилити контролюючі функції комісії з контролю за дотримання законодавства про мову у м.Суми, започаткувати широку інформаційно-просвітницьку кампанію з популяризації переходу на українську мову. Вимагає громадськість і рішучих дій від влади щодо неукраїномовних вивісок - від суворих санкцій до стимулювання підприємців використовувати державну мову.

Разом із владою, певні присутні, гарний приклад мають продемонструвати і сумські ЗМІ, які нині виходять переважно російською мовою, роблячи свій внесок у формування україномовного середовища у нашому місті.

Усі пропозиції будуть опрацьовані ГО «Центр UA» та передані міській раді та міському голові для втілення.

Публічна консультація відбулася в рамках проекту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку.