003.jpg

У Сумах підбили підсумки ІІІ обласного дитячого фестивалю-конкурсу джазової музики «Джаз-Вітраж».

Цьогоріч участь в конкурсі взяли 323 учні з середньої спеціалізованої музичної школи ім. Миколи Лисенка (м. Київ), Школи мистецтв м. Маріуполя, дитячої музичної школи № 2 (м. Дніпро), дитячої музичної школи (м. Решетилівка Полтавської області). Найбільша ж кількість учасників була саме з Сум та Сумської області. Своїми виступами порадували вихованці дитячих музичних шкіл № 1, № 2, № 3, № 4, школи № 29, дитячої музичної студії при Сумському вищому училищі культури і мистецтв ім. Дмитра Бортнянського. Область представляли дитячі музичні школи з Шостки, Конотопа, Білопілля, Тростянця, Глухова, Бурині, Ромнів, Лебедина, Охтирки Краснопілля, с. Косівщина. У порівнянні з минулими роками значно зріс як рівень виконання в цілому, так і по номінаціях зросла кількість номерів ансамблевого виконання. Ансамблі були різноманітні за складом та репертуаром.

Деякі виконавці брали участь у кількох номінаціях. Зокрема лауреат цьогорічного конкурсу «Джаз-Вітраж» Олексій РЯБІКО посів І місце у трьох номінаціях: «Інструментальний жанр. Соло на саксофоні», «Композиція на фортепіано» та «Ансамбль», а Андрій ЄЛШАНСЬКИЙ посів І місце у двох номінаціях як соліст-гітарист та композитор.

У гала-концерті взяли участь кращі з кращих колективів та солістів: дует Анастасії та Аврелія СЕРГЄЄВИХ (м. Суми), Надія БОЙКО (Київська середня спеціалізована музична школа ім. Миколи Лисенка), володар Гран-

Прі фестивалю конкурсу «Джаз-Вітраж» – квартет саксофоністів (м. Буринь), ансамбль «Каданс» та ансамбль «Квінтолька» (м. Тростянець), чудові колективи школи № 29: оркестр духових інструментів та ансамбль скрипалів «Натхнення» та багато інших.

Наприкінці виступили гості фестивалю – володар Гран-Прі 2016 року Катерина СОРОКА та ансамбль «Араміс».

Обласний дитячий фестиваль-конкурс джазової музики «Джаз-Вітраж» був започаткований у 2015 році рішенням Управління культури Сумської облдержадміністрації, відділом культури та туризму міської ради та дитячою музичною школою № 2.