005.jpg

У четвер, 8 лютого, в Агенції промоції «Суми» відбувся творчий вечір поетеси Людмили РОМЕН, на якому презентували її нову збірку віршів про Суми «Місто моєї долі», що побачила світ за підтримки міської ради.

Вихід збірки приурочили до 35-річчя творчої діяльності мисткині, громадської діячки, композиторки. У книзі авторка оспівує Суми. Вірші перемежовуються довідками з історії міста та коротенькими життєписами відомих людей.

«Дякуємо пані Людмилі за патріотичну позицію, за те, що несе добре і світле в душу кожного сумчанина, – зазначив присутній на творчому вечорі міський голова Олександр ЛИСЕНКО. – Переконаний, що слова, винесені на обкладинку книги, – «Місто моєї долі» – мають стати девізом життя кожного сумчанина, аби всі відчули, що Суми – місто їхньої долі, і кожному треба докладати зусиль до його розвитку».

За ті зусилля, яких докладає до цього Людмила Ромен, Олександр Лисенко вручив поетесі Почесну відзнаку Сумської міської ради «За майстерність».

«Спасибі їй, що вона у нас є. Дякую від себе і усієї громади за те, що пані Людмила зробила і робить для нашого міста, бо завжди біля неї талановиті, добрі, щирі люди, хороші та добрі справи. Дай Бог, щоб іще не один труд, не одна книга і не одна пісня вийшли з-під її думок, з-під її пера», – сказав заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Степан ПАК.

Приєдналась до вітань поетесі і директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН: «Вітаю Вас із творчим вечором і відзнакою, якої Ви дійсно достойні. Бог щедро одарив нашу поетесу талантами – талантами музичними, талантами поетичними, і кожен із них на певному етапі відігравав важливу роль, допомагав жити, допомагав творити і дарувати творчість сумчанам, які завжди достойно оцінювали Ваші таланти».

Книга Людмили Ромен «Місто моєї долі» видана за фінансової підтримки міської ради в рамках програми «Відкритий інформаційний простір». Як повідомила Антоніна Кохан, основним мірилом для експертної ради з підтримки книговидавничої справи та книгорозповсюдження в м. Суми при ухваленні рішення про друк тієї чи іншої книги було і залишається те, що автор має бути патріотом міста, писати про його історичні здобутки, про його історичну долю, про плани і наміри, про сумчан. І книга Людмили Ромен «Місто моєї долі» відповідає цьому критерію. На підтвердження своїх слів директор департаменту комунікацій та інформаційної політики зачитала уривки зі збірки. Як зауважила сама авторка, нова книга – плід її довгої творчої роботи, данина місту, що стало для неї рідним.
«Тут я народила прекрасних синів, тут я пережила найкращі емоції. І я не можу не присвятити цьому місту частку себе, частку своєї творчості», – наголосила Людмила Ромен.

Книга вийшла накладом у 300 примірників. Ознайомитись із нею можна буде у бібліотеках міста.

Нагадаємо, Людмила Ромен (ШЕВЧЕНКО) – поетеса, композиторка та громадський діяч, ткаля. Народилась вона 28 січня 1959 року в Ромнах. У 1976 році закінчила місцеву школу № 11 та музичну школу по класу фортепіано. Потому проживала та навчалась у Білорусі. У 1980 році повернулась до рідних Ромен. Навчалась у Сумському культосвітньому училищі на диригентсько-хоровому відділі, яке і закінчила в 1983 році.

Людмила Ромен є однією з найактивніших громадських діячок Сумщини кінця 80-90-их років. Вона – один із засновників та організаторів краєзнавчо-літературно-мистецького товариства «Спадщина» в Сумах, яке діяло за умов переслідувань з 1984 по 1985 рік і було розгромлене (постало офіційно пізніше), перших осередків ТУМ, НРУ, Союзу Українок та обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства ім. Олени Теліги, яку і очолює з 1999 року.

У 2001 році Людмила Ромен стала членом національних Спілок України: Спілки майстрів народного мистецтва, Спілки письменників та Асоціації Діячів естрадного мистецтва України. А з 2003 року її обрано відповідальним секретарем Сумського обласного відділення Національної спілки письменників України.