0010.jpg

Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA знову завітає до Сум. Презентували черговий, вже одинадцятий за ліком, фестиваль у Сумському прес-клубі команда організаторів та експертів, що склалася завдяки багаторічній спільній роботі.

Голова Сумської обласної організації кіноосвіти НСКУ та координатор фестивалю у Сумській області Ілля ФОМЕНКО розповів журналістам про цьогорічну концепцію фестивалю та його особливості. «Docudays UA» триватиме на Сумщині майже місяць – з 17 листопада по 21 грудня.

Кожного року Фестиваль має «нове обличчя» та нових героїв, проте його невід’ємним атрибутом залишається душевність та неупереджений погляд режисерів на життя людей та події довкола. Кожен фільм – це наче унікальна історія, яку «дивишся» серцем.

Вже за доброю традицією, перший фільм Фестивалю, «Євромайдан. Чорновий варіант», присутні змогли переглянути під час прес-конференції.

 

«Окрім перегляду фільмів в рамках Фестивалю на сумчан очікує ряд правозахисних заходів, серед яких – конкурс графіті, семінари і тренінги з прав людини, як для активної молоді, так і для людей з ВІЛ та ЛГБТ спільнот, чиї права систематично порушуються. Вже 19 листопада відбудеться тренінг для тих, хто бажає навчитися проводити покази фільмів у своїх закладах та установах», – поділилася з присутніми Юлія ТАРАСЕНКО, виконавчий директор СОО ЛСПУ «Професійна Ліга соціальних працівників Сумщини» та координатор Фестивалю у Сумській області.

Важливими партнерами в проведенні правозахисних заходів цього року стали СОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» та відділення Сумської міської дитячої клінічної лікарні Св. Зінаїди «Клініка, дружня до молоді». Спільно з ними організатори Фестивалю 20 листопада проведуть семінар для активної молоді «Право на захист власного здоров’я, як одне із найважливіших прав людини». Для участі у семінарі потрібно зареєструватися за телефонами 661-898 або 095-19-48-949.

«Ми дуже раді, що до 1 грудня, Дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, в рамках Фестивалю ми зможемо провести дослідження «Індикатор толерантності до людей з ВІЛ». Метою цього дослідження є дослідити рівень толерантності до людей з ВІЛ-інфекцією, як серед пересічних громадян та молоді, так і держслужбовців, медиків, вчителів та інших верств населення», – розповіла Ольга БЕЛЕНЕЦЬКА, голова СОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

Також на відкритті Фестивалю був присутній Олександр КАЗНІЄНКО, страшкий інспектор сектору соціально-виховної та психологічної роботи управління Державної пенітенціарної служби в Сумській області. Він розповів про демонстрацію фільмів для людей, позбавлених волі. Мандрівний фестиваль вже вдруге завітає до закладів пенітенціарної системи.

Команда Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Сумській області запрошує усіх бажаючих відвідати перегляди фільмів та оцінити перлини документалістики!

Каталог фільмів фестивалю

Розклад показів