003.jpg

Президент України відзначив державними нагородами видатних діячів театрального мистецтва. Відповідний Указ розміщений на офіційному веб-сайт Глави держави.

Серед нагороджених є і сумська служниця Мельпомени. Народний артист України, провідний майстер сцени Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії імені М.С. Щепкіна Євгенія СЕРЕБРЯКОВА відзначена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Цією високою державною нагородою вона удостоєна за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і театрального мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність та з нагоди Міжнародного дня театру, як зазначається в Указі Президента України.

Євгенія Серебрякова народилася 28 вересня 1941 року у с. Москалівка, Тернопільської області у родині селян. Після сільської школи вступила до театральної студії при Тернопільському театрі ім. Т. Г. Шевченка. Пізніше, у 1985-му, закінчила Київський державний університет ім. Карпенка-Карого, літературознавчий факультет — театральний критик.

 

З 1964 року - актриса Тернопільського театру. З 1967 - разом з чоловіком Володимиром Серебряковим отримує запрошення від Сумського театру ім. Щепкіна, де працює і понині.

Зіграла понад 180 ролей, здебільшого лірико-драматичні, грала героїнь української класики: Варка («Безталанна»), Маруся («Маруся Богуславка»), Елізабет («Герцог Гонзаго»).

Заслужена артистка України (1996 р.), Лауреат премії ім. М. Заньковецької (2006 р.), Народна артистка України (2009 р.)

Як стверджують її колеги, звання «Заслуженої артистки» Євгенія Климівна могла отримати ще в молоді роки, але через переслідування комуністичної влади, яка закидала «неусовершенствование русского языка», офіційно звання так і не отримала.

Більш того, під тиском змушена була на деякий час залишити театр. У 1986 на гастролях у Москві не дали зіграти жодної ролі, навіть україномовну Хіврю із «Сорочинки». Лише через три роки, завдяки громадськості міста і режисеру театру, Євгенія Серебрякова змогла повернутись на театральні підмостки.