004.jpg

Днями у Сумах проходив VIII Міжрегіональний конкурс юних музикантів «Пролісок». Традиційно, він посвячений талановитому видатному П.І. Чайковському. Цьогорічний конкурс присвячений 175-річчю з дня народження Петра Чайковського та 150-річчю перебування композитора на Сумщині. На відкритті конкурсу у залі Сумської обласної філармонії його учасників прийшли привітати керівники міста, представники відділку культури і мистецтва, Сумського державного педунівреситету та інші поважні гості. Вони побажали усім присутнім незабутніх вражень від конкурсу, творчого натхнення, а учасникам – вдалих виступів та перемог. Конкурс проходив у трьох номінаціях: фортепіано, композиція та камерно-інструментальні ансамблі. Загалом у конкурсних прослуховуваннях взяли участь більше 80 юних обдарувань з Сумської та Полтавської областей. 39 учасників у номінації «фортепіано» представили свої інтерпретації творів П.І. Чайковського та українських композиторів. 25 конкурсантів, об’єднаних у 8 колективів, взяли участь у номінації «камерно-інструментальний ансамбль» і 17 юних музикантів у номінації «композиція» презентували свої власні музичні твори. Організатори конкурсу намагалися підтримати кожного учасника, дати можливість юному музикантові розкритися та продемонструвати свій рівень виконавської майстерності на прекрасних сценах у відкритому конкурсі. А поважне журі, до складу якого увійшли справжні фахівці музичного мистецтва з Сум та Харкова, справедливо оцінювало виступи конкурсантів. У рамках конкурсу в Сумській ДМШ №1 був проведений майстер-клас професора кафедри спеціального фортепіано Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського Наталії ГОРЕЦЬКОЇ «Проблеми підготовки учнів ДМШ до конкурсних виступів». А кафедра музично-інструментального виконавства СумДПУ видала збірку науково-методичних робіт, у якій педагоги ДМШ опублікували результати педагогічних пошуків, новаторські ідеї, узагальнили свій науково-методичний досвід. Вітали переможців та лауреатів конкурсу теж у залі філармонії, вручивши дипломи та подарунки. Концерт лауреатів конкурсу дав можливість кожному юному артисту ще раз відчути потребу власного самовдосконалення, стати

впевненішим на великій сцені філармонії, ще раз відчути підтримку вдячних глядачів. Виступи учасників продемонстрували високий рівень професійної підготовки учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів. Кожен концертний номер подарував вдячним слухачам позитивну атмосферу добра і гордості за підростаюче покоління. Проведення конкурсу було започатковано у 2002 році та присвячено перебуванню на Сумщині видатного композитора П.І.Чайковського. Засновником і організатором був факультет мистецтв Сумського державного педагогічного університету ім. А.С.Макаренка. Ініціатива проведення такого заходу належить заслуженим діячам мистецтв України сестрам Валентині та Людмилі Макаровим. Сім разів конкурс збирав юних талановитих музикантів з різних куточків України, Росії і навіть Великобританії. Цього року його організаторами стали відділ культури та туризму і Сумська дитяча музична школа № 1, які зробили все можливе для створення у конкурсні три дні атмосфери творчості, доброти, згуртованості та професіоналізму. Організаторам конкурсу вдалося відкрити нові юні обдарування, привернути увагу громадськості до культурної спадщини Сумщини та вшанувати пам’ять видатного композитора П.І.Чайковського.

У номінації «фортепіано»

у молодшій групі:

Лауреат І премії – Павленко Олександр, викладач Мироненко А.М. (ДМШ м. Глухів).

Лауреати ІІ премії – Остапенко Олексій, викладач Токмань Н.О. (Сумська ДМШ № 4) та Яценко Таїсія, викладач Мазіна Л.П. (Сумська ДМШ №1).

Лауреати ІІІ премії – Дадакова Наталія, викладач Лоцман Л.Д. (Глухівська школа мистецтв) та Терещенко Валерія, викладач Охотник Т.Г.(ДМШ м. Ромни).

Спеціальними  призами були відзначені:

 Храпач Аліса (ДМШ с. Грунь) – «Надія»;

Филь Анна (м. Гадяч) – «За артистизм».

-  у старшій групі:

Лауреат ІІ премії – Андрєєв Сергій, викладач Волкова Н.Е. (ДМШ м. Лебедин)

Лауреати ІІІ премії – Баліашвілі Тіна, викладач Токмань С.Ф. (Сумська ДМШ №4) та Призенко Олександр, викладач Гриценко Т.Г. (ДМШ м. Тростянець).

Спеціальним призом «За краще виконання твору українського композитора» було відзначено Мацькович Софію з Сумської ДМШ №3.

У номінації «камерно-інструментальний ансамбль»:

у молодшій групі:

Лауреат І премії – інструментальний дует у складі Висєканцева Іллі та Гарбар Марії, викладачі Гарбар Н.М., Губічева Н.Є. (Сумська ДМШ №1).

Лауреат ІІ премії – інструментальний дует у складі Бровка Андрія та Остащенка Дениса, викладач Гринь М.І. (Сумська ДМШ №2).

Лауреат ІІІ премії – інструментальний дует у складі Пахомова Владислава та Шевченко Дар’ї, викладач Віслова В.І. (ДМШ смт. В-Писарівка).

У старшій групі:

Лауреат ІІ премії – ансамбль у складі Бойко Надії, Бондарєва Богдана, Обєльчак Дар’яї, викладачі Колесніченко І.Л., Фоміна Н.П., Єрмак Ю.О. (Сумська ДМШ №1).

Лауреат ІІІ премії – ансамбль у складі Самотоя Богдана, Кошмана Володимира, Харченка Дмитра, Шпитальової Валерії та Корсуна Євгена, викладач Петренко Є.О. (Сумська ДМШ №1).

Лауреат ІІІ премії - ансамбль у складі Яценко Ольги, Квач Катерина та Ріпи Євгена, викладачі Чельцова В.В., Локтіонова С.В. (ДМШ м. Конотоп).

У номінації «композиція»

у молодшій групі:

Лауреат І премії – Рябіко Олексій, викладачі Карпенко Л.В., Бойченко Н.М., ілюстратор Мухіна Л. (Сумська ДМШ №2).

Лауреати ІІ премії – Дорошенко Єлизавета, викладачі Руденко В.М., Овчиннікова Л.О., керівник фольклорного ансамблю Докаленко В.Є. (Сумська ДМШ №4) та Бойченко Олександр, викладачі Карпенко Л.В., Рябіко Г.М. (Сумська ДМШ №2).

Лауреати ІІІ премії – Невальєнна Аліна, викладачі Карпенко Л.В., Рябіко Г.М. (Сумська ДМШ №2) та Кравченко Єлизавета, викладач Бусова О.А. (Сумська ДМШ №3).

Спеціальним призом «За змістовність» була відзначена Сидоренко Дар’я з Сумської ДМШ №4, клас викладача Докаленко В.Є.

у старшій групі:

Лауреат І премії – Гордієнко Дар’я, викладач Балабан О.Г. (Лебединська ДШМ).

Лауреат ІІ премії – Подтопта Даніїл, викладачі Островський С.С., Губіна В.В. (Сумська ДМШ №2)

Лауреат ІІІ премії – Харченко Марія, викладачі Карпенко Л.В., Філіппенко Н.А. (Сумська ДМШ №2).