001.jpg

Наприкінці червня у Сумах відбудеться XVI Міжнародний фестиваль духової музики «Сурми України».

Про особливості його проведення, програму та учасників на брифінгу 15 червня розповіли в. о. заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степан ПАК і начальник відділу культури та туризму Наталія ЦИБУЛЬСЬКА.

«Фестиваль є знаковою подією для міста. На нього чекають і сумчани, і гості міста, які приїжджають до Сум як учасники чи глядачі. І наше завдання, як організаторів, провести фестиваль якісно, аби він не втратив колориту, а глядачі –¬ інтересу до нього», – зазначив Степан Пак.

Цьогорічні «Сурм України» зберуть 15 оркестрів із різних куточків України та далекого зарубіжжя. Сумчани та гості міста почують колективи Державної спеціальної служби транспорту з Чернігова та Новомосковська, Заслужений оркестр академічного оркестру пісні і танцю ЗСУ України з Києва, оркестр Центру військово-музичного мистецтва ВМС ЗС України з Одеси, Народний духовий оркестр «Роксолани» Кременчуцького педагогічного училища, оркестр Харківського авіаційного університету, оркестри Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. С. Бортнянського, Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка, 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади, клубу первинної профспілкової організації АТ «Сумський завод «Насосенергомаш».

Дебютуватимуть на фестивалі три колективи з Києва: камерний оркестр Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, оркестр Центру музичного мистецтва Управління забезпечення оперативно-рятувальної служби цивільного захисту населення Державної служби України з надзвичайних ситуацій, зведений військовий оркестр Військового Інституту телекомунікацій та інформатизації Державного Університету телекомунікацій та Київського військового ліцею ім. І. Богуна, яким керує колишній начальник оркестру 27-ї Сумської реактивної артилерійської бригади Максим ЗІНЧЕНКО.

Приїдуть до Сум і давні друзі фестивалю – військово-історичний оркестр «Улудаг Мехтер» (м. Бурса, Туреччина).

Буде і єдиний дитячий колектив, для якого, на його наполегливе прохання, організатори зробили виняток, – оркестр Харківської дитячої музичної школи № 2.

Загалом очікується понад 500 учасників.

«Сурми України» – потужні за позитивними емоціями. Це і об’єднувальний чинник, що гуртує артистів і глядачів», – наголосила Наталія Цибульська.

Фестиваль фінансується з міської скарбниці. Також досягнуто домовленість про надання субвенції з обласного бюджету. А от достукатись до Міністерства культури з тим, аби «Сурми України» підтримала фінансово й держава, сумчанам не вдалось. Попри це, фестиваль відбудеться. Традиційно він відкриється ввечері 27 червня на Театральній площі. Наступного дня, 28 червня, зранку учасники пройдуть марш-парадом вулицею Соборною, потому виступлять на різних майданчиках міста та у двох заміських дитячих таборах, а ввечері дадуть концерт на стадіоні «Ювілейний». Напередодні, повідомила начальник відділу культури та туризму, організатори фестивалю отримали пропозицію від харківський оркестрантів організувати ще один вуличний виступ колективу ввечері 26 червня.

Вхід на всі заходи – вільний.