007.jpg

У закладах міської централізованої бібліотечної системи провели цикл заходів, присвячених Міжнародному дню рідної мови.

У рамках цього циклу в бібліотеках для користувачів різних вікових категорій організували та оформили ілюстровані книжкові виставки, де читачі змогли, познайомитися з новими книгами українських поетів та письменників та кращими зразками вітчизняної літератури, пройшли пізнавальні бесіди, огляди літератури, вікторини, мовні марафони, голосні читання, мовні калейдоскопи тощо.

Зокрема, у центральній міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка оформили святкова книжкову виставку «О, рідне слово – пам'яті спасенність» представлену розмаїттям мовознавчих видань, словників, довідників, збірників, рядом публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові, підбірками поетичних творів, афоризмів, крилатих висловів, віршів про мову.

Тим часом для юних шанувальників рідного слова в бібліотеці-філії № 4 організували мовознавчий форум «Відродися, моя мово, щоб звучала в серці знову». Участь у ньому взяли школярі 6-А класу НВК №16. Діти переглянули відео-презентацію до Міжнародного дня рідної мови, пригадали прислів ‘я, приказки, позмагалися в промовлянні скоромовок, відгадували кросворд. Також у бібліотеці-філії розгорнули книжкову виставка «Співуча, калинова – наша українська мова», яка доповнила і розкрила красу і велич рідної мови.

На мовну мозаїку «Єднає рідна мова», якою відкрився мовний челендж-марафон, бібліотека-філія № 3 ім. О. Столбіна запросила учнів 3-Г класу школи № 30. Дітлахи здійснили невеличкий екскурс в історію української мови, з захватом прослухали фольклорну хвилинку та взяли участь у конкурсах, забавах на галявині веселих витівок.

Бібліотека-філія № 1 провела мовно-патріотичний калейдоскоп «Серце нації б’ється у слові» . Запрошені на захід учні сьомих класів школи № 24 прослухали і продивились мультимедійну презентацію «Українська мова – мудрості криниця», познайомились з відкритим переглядом літератури «Мова – нива нації», а також активно брали участь в конкурсній програмі «Знавці рідної мови». Всім присутнім підняли настрій патріотичні поезії та пісні про рідну мову, які прозвучали під час заходу.

Учні 7 класу школи № 18 поринули у справжню мовну розвідку під назвою «Слова у рідній мові – квіти калинові», яку провели бібліотекарі філії № 17. Команди змагалися між собою в різних конкурсах та завданнях.

До бібліотеки-філії № 2 завітали члени читацького клубу «Криниця» на мовознавчий батл «Рідна мова й Україна – найдорожче, що в нас є», а до бібліотеки-філії № 14 – учні 1-2 класів школи № 23, які взяли участь у літературному святі «О слово рідне, мене чаруєш ти».

Бібліотека-філія №16 запросила дітей 5 класу школи № 7 на мовну гру «Слово до слова – зложиться мова» та учнів 6 класу на мовну подорож «Грамоти вчиться завжди знадобиться» з метою поглибити й розширити знання про українську мову. Учасники показали пригадали найяскравіші зразки народної мудрості, були активними в конкурсах та вікторинах.

«Наче квіточка барвиста – українська мова» – саме такими словами малята старшої групи «Калинка» дитячого садка № 31 називали свою рідну мову під час проведення заходу в бібліотеці-філії № 10, а ще декламували на пам'ять віршики, співали пісеньки.

До Міжнародного дня рідної мови користувачі бібліотеки-філії № 7 взяли участь у мовному діалозі «Спішу у храм святого слова», під час якого присутні переглянули поезію, прозу класиків та сучасних українських письменників, твори літераторів Сумщини тощо.