0012.jpg

Народився 25 липня 1994 року в місті Суми.

Навчання розпочав у Сумській спеціалізованій школі І-III ступенів № 9, а після закінчення 4 класу перейшов до Сумської загальноосвітньої школи І-III ступенів № 8, де закінчив 11 класів.

Олександр з дитинства був дуже активним та непосидючим хлопчиком. Тому, підростаючи, свої силу і енергію вирішив направити у спорт. Розпочав зі змішаних єдиноборств, панкратіону, займаючись у спортивному клубі «Sparta». Неодноразово брав участь у змаганнях та займав призові місця.

У 13 років хлопець вперше прийшов на стадіон «Ювілейний» на футбольний матч команди «Суми» і з того часу став її шанувальником, людиною, яка цілком – і душею, і справою – віддана ідеалам своєї улюбленої команди. Успіхи рідного клубу, його традиції та цінності стали для Олександра сенсом життя, він залишався вірним своїм кумирам і в радості, і в горі, під час досягнень і під час провальних сезонів. Олександр говорив: «Половина мого життя пройшла на трибунах цього стадіону. Я завжди робив і зробив все, щоб ПФК «Суми» існував»!

Після закінчення навчання в школі вступив до Сумського державного університету, де отримав диплом спеціаліста з менеджменту і економіки. Після закінчення першого курсу був вимушений виїхати за кордон, однак згодом повернувся додому та вирішив жити на Батьківщині.

У 2012 році Олександр зустрів свою майбутню дружину Інну. Згодом створили сім’ю, а в серпні 2021 року у них народилася чудова донечка Улянка, яка була відрадою для батьківського серця.

Олександр Юрійович брав активну участь у громадському житті міста, за що неодноразово нагороджувався грамотами та подяками, був членом Сумського обласного осередку «Правий сектор», від якого у 2020 році балотувався у депутати Сумської міської ради.

Захоплення спортом стало невід’ємною частиною життя Олександра. Він завжди підтримував себе в гарній фізичній формі, регулярно відвідуючи спортивний зал. А згодом відкрив власний спортивний клуб «Азгард» – зал для змішаних єдиноборств.

Олександр був душею компанії та мав багато друзів. Дуже цінував дружбу та завжди був готовий прийти на допомогу. З друзями любили активний відпочинок та екстрим. Чоловік мав багато амбітних планів та ідей на подальше життя, яким, нажаль, не судилось реалізуватись. Розпочалась війна…

З початком повномасштабного вторгнення військ рф, як справжній воїн, взяв до рук збою і став на захист Батьківщини. Брав участь в обороні Васильківського аеропорту Київської області. Згодом був мобілізований до лав Збройних Сил України на посаду «стрілець-помічник гранатометника відділення спеціального призначення взводу спеціального призначення роти спеціального призначення в/ч А4626», у званні «солдат».

На початку 2023 року направлений до Харківської області, де не один місяць разом з побратимами «тримали» кордон, захищаючи від країни-агресора.

В серпні підрозділ передислокували до Серебрянського лісу біля Кремінної Луганської області, де тривали «пекельні» бої.

10 вересня 2023 року під час виконання бойового завдання Олександр загинув від ворожого мінометного обстрілу.

16 вересня відбулося прощання з палким уболівальником ПФК «Суми» на особливому для нього місці – на оглядовому майданчику біля стадіону «Ювілейний», а 18 вересня Олександра поховали на Алеї Слави на Ново-Центральному Баранівському кладовищі.

У захисника залишилась мати, кохана дружина та чудова донечка, які кожного дня згадують чоловіка з любов’ю, ніжністю та величезним сумом і сльозами на очах.

За сумлінне виконання службових обов’язків, відданість військовій присязі та українському народові, зразкове виконання службово-бойових завдань, особисту мужність і героїзм у складних умовах загрози життю та здоров’ю рішенням Сумської міської ради від 17 листопада 2023 року № 4128-МР Олександру Юрійовичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми» (посмертно), а рішенням Сумської районної ради від 22 листопада 2023 року «Про нагороди Сумської районної ради» – звання «Почесний громадянин Сумського району» (посмертно).

Низько схиляємо голови в шані перед світлою пам’яттю Героя, Бабака Олександра Юрійовича, який віддав своє життя заради мирного неба над Україною!