0012.jpg

Народився 1 січня 1957 року в селі Яблучне Велико-Писарівського району Сумської області в родині селян.
У 1977 році закінчив Сумське музичне училище по класу труби.
У цьому ж році розпочав свій професійний та творчий шлях музикантом в оркестрі Сумського музичного драматичного театру ім. М. Щепкіна.
Розкривши свій талант у Сумах, Деркач В.Ф. протягом 1977-1981 років, перебуваючи на військовій строковій службі, був музикантом 14-го оркестру штабу Київського військового округу.
Після строкової військової служби навчався на військово-диригентському факультеті Московської державної консерваторії ім. П.І. Чайковського. Закінчивши у 1986 році навчання в консерваторії, обійняв посаду заступника начальника – військового диригента 9-го оркестру штабу Одеського військового округу.

У 1989 році на конкурсі військових оркестрів Збройних Сил СРСР, який проходив у Москві, цей музичний колектив з півдня України під диригуванням Володимира Деркача був відзначений першою премією серед оркестрів найвищих категорій.
У 1990 році Деркача В.Ф. було призначено військовим диригентом Одеського артилерійського командного училища.
У 1992 році розпочався новий етап у його творчій та професійній діяльності: Деркач Володимир Федорович став заступником начальника Військово-оркестрової служби Збройних Сил України.
Упродовж 1995-2004 років був начальником служби – головним військовим диригентом Збройних Сил України.
У 2004 році він очолив військово-музичне управління Збройних Сил України та став головним військовим диригентом Генерального штабу Збройних Сил України.
У 1999 році, Указом Президента України, Деркачу В.Ф. було присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України», а у 2004 році – «Народний артист України».
Перебуваючи на керівних посадах в Збройних Силах України, Володимир Деркач поклав початок відродженню духової музики нашої держави, відвівши головне місце у цьому грандіозному культурному процесі саме місту Суми.
У 1999 році Володимир Федорович виступив з ініціативою проведення саме в Сумах щорічного фестивалю духової музики. Того ж року було укладено угоду про співробітництво між Міністерством оборони України та Сумською міською радою, згідно з якою з 2000 року на честь відзначення Дня Конституції України в Сумах було започатковано фестиваль духової музики «Сурми Конституції», який сьогодні під назвою «Сурми України» є однією з найяскравіших сторінок культурно-мистецького життя країни та візитною карткою нашого міста на світовій культурній ниві.
З 2000 року і до сьогодні генерал-майор Володимир Деркач є його незмінним головним диригентом та режисером-постановником.
У 2005 році Деркачу В.Ф. Міністром освіти України присвоєно наукове звання «доцент».
У 2010 році за ініціативи колишнього випускника Сумського музичного училища, а нині заслуженого діяча мистецтв України, народного артиста України, генерал-майора В.Ф.Деркача в Сумах було започатковано Всеукраїнський конкурс диригентів оркестрів духових інструментів серед студентської молоді імені заслуженого працівника культури України Л.К. Власенка. Щорічно на весні цей конкурс проходить під патронатом генерал-майора В. Деркача на базі Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського.
У 2011 році, звільнившись з лав Збройних Сил України, Володимир Федорович продовжив активно займатись творчістю, поєднавши її з викладацькою діяльністю в Інституті мистецтв ім. А. Авдієвського Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.
Він є професором кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового співу і диригування.
У творчому доробку професора В.Ф. Деркача навчальні посібники з питань хорового співу та колективного музикування, які широко застосовуються у викладацькій практиці України, у тому числі для навчання студентів фахових дисциплін Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського та Навчально-наукового інституту культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету ім. А.С. Макаренка.
За високий професіоналізм, відданість справі та значний особистий внесок у розвиток держави та її Збройних Сил Деркач В.Ф. неодноразово нагороджувався державними та відомчими нагородами, а саме:
˗ срібна Георгіївська медаль «За сумлінну службу» Міжнародної Академії Рейтингу «Золота фортуна» (2001 р.);
˗ медаль Міністра Оборони України «Доблесть і честь» (2001 р.);
˗ «Знак Пошани» Міністра оборони України (2006 р.);
˗ Почесна відзнака начальника Генерального штабу Збройних Сил України «За бездоганну службу» І ступеню» (2007 р.);
˗ Почесна відзнака начальника Генерального штабу Збройних Сил України «За доблесну військову службу Батьківщині» (2009 р.);
˗ «Знак пошани» Київського міського голови (2010 р.);
˗ медаль Міністра транспорту та зв’язку «За сприяння розвитку Держслужби транспорту» (2011 р.);
˗ Почесна відзнака начальника Генерального штабу Збройних Сил України «За заслуги перед Збройними Силами України» (2011 р.);
˗ Почесна відзнака Міністра інфраструктури України «За сумлінну службу» І ступеню (2011 р.);
˗ Почесна відзнака Міністра Транспорту та зв’язку «За сприяння розвитку Держслужби транспорту» (2011 р.);
˗ відзнака Міжнародної Академії Рейтингу «Золота фортуна» «За трудові досягнення» IV ступеню (2012 р.);
˗ золота медаль М.П. Драгомана та медаль «Драгоманівська родина» ректора НПУ ім. М.П. Драгоманова (2017 р.);
˗ три почесні відзнаки Сумської міської ради: «За заслуги перед містом» ІІ та І ступенів та «За майстерність».

Рішенням Сумської міської ради від 20 червня 2018 року №3538-МР Володимиру Федоровичу Деркачу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Суми».