007.jpg

Кутаїсі (Грузія)

www.kutaisi.gov.ge

Кутаїсі – один з найважливіших історичних та економічних центрів у Західній Грузії, та столиця історичної області Імеретії. Місто лежить на берегах річки Ріоні, на висоті 125-300 м над рівнем моря. Знаходиться на відстані 221 км від Тбілісі та 150 км від Батумі.

Площа – 67,7 км2.

Населення – 140,9 тис. осіб.

З 2012 року в Кутаїсі розташовані уряд та парламент Грузії.

Основним транспортом в Кутаїсі є маршрутні таксі. Також діють міські автобуси. Два залізничні вокзали пов'язують Кутаїсі із Західною та Східною Грузією. Також біля міста розташований міжнародний аеропорт Копітнарі, який був реконструйований та знову відкритий наприкінці 2012 року.

Кутаїсі поетично називають містом травня і троянд, тому що 2 травня вже більше 100 років святкується День міста – Кутаїсоба, а на вулицях і в скверах троянди квітнуть майже цілий рік.

Як і більшість місць Кавказу, Кутаїсі періодично страждав від набігів турків, опіки Російської імперії та трансформацій часів СРСР. Це місто славиться пам'ятками історичної архітектури, соборами, музеями археології з неймовірними колекціями. При цьому воно було і залишилося населеним пунктом з досить розвиненою промисловістю та індустріальним центром країни.

Місто Кутаїсі відоме насамперед собором Баграті та Гелатським монастирем – пам'ятками Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім того, можна відвідати знамениті монастирі (Моцамета, Гелати), відомий далеко за межами Грузії заповідник Сатаплі з древніми слідами динозаврів, легендарну печеру Прометея (Куміставі), а також руїни царського палацу Гегуті.

У місті працює з кінця XIX століття драматичний театр, є також оперний театр.

На запрошення, офіційна делегація з м. Кутаїсі перебувала в м. Суми з 1 по 5 вересня 2018 року. На Урочистій сесії міський голова Олександр Лисенко та уповноважений представник – начальник департаменту з управління економічним розвитком, комунальною власністю та транспортом Муніципалітету Кутаїсі Георгій Гіоргобіані підписали Угоду про співпрацю між містами Суми та Кутаїсі. Слід зазначити, що раніше місто Суми вже співпрацювали з містом Кутаїсі у сфері спортивних обмінів для людей з обмеженими можливостями, зокрема, між спортивним клубом «Фенікс» та Федерацією інвалідів «Agordzineba – 2002».