006.jpg

Чжуцзі (Китайська Народна Республіка)

http://www.zhuji.gov.cn

Чжуцзі – місто повітового значення, що знаходиться під юрисдикцією провінції Чжецзян та під управлінням міста-префектури Шаосін. Місто розташоване у південному крилі дельти річки Янцзи, на відстані приблизно 200 км від Шанхаю, 90 км від Ханчжоу та 60 км від Міжнародного аеропорту Сяошань.

Площа – 2 311 км2.

Населення – 1,07 млн. осіб.

Має 27 селищ (підрайонів), 468 сіл, 69 міських громад, які перебувають під його юрисдикцією. Обслуговується залізницею Чжецзян-Цзянсі, швидкісною автомагістраллю Ханчжоу-Цзіньхуа-Цюйчжоу та шосе Цзіньхуа-Ханчжоу. Чжуцзі має зручну транспортну систему й очевидну регіональну перевагу.

Чжуцзі – процвітаюче місто з розвиненою економікою, яке має шість провідних промислових кластерів: шкарпетки, перли, обробка міді та розробка нових матеріалів, машинобудування, текстиль та одяг, а також екологічно чиста нова енергія. Воно також приділяє особливу увагу розвитку сучасного обслуговування та сільського господарства. Маючи понад 100 000 малих і середніх підприємств, близько 3 000 супермасштабних підприємств, 15 лістингових компаній, 12 спеціалізованих ринків, включаючи Datang International Light Textile & Hosiery City, International Pearls and Jewellery City, East China Auto Parts and Water & Heating Hardware City, та понад 90 брендів державного рівня, сформувалася кластерна економіка з відмінними галузевими особливостями та сильним імпульсом розвитку. Чжуцзі називають «Містом шкарпеток» та «Містом перлів».

У 2016 році загальний обсяг виробництва Чжуцзі досягнув 15,965 млрд. дол. США, а його податкові надходження склали 1,635 млрд. дол. США. Місто підтримує імпортні та експортні зв’язки зі 177 країнами, серед яких 59 країн/регіонів імпортують із Чжуцзі на суму понад 10 млн. дол. США. В число 5 країн/регіонів для експорту входять США, Гонконг, ОАЕ, Бенін і Того. У Чжуцзі зареєстровано 1 707 імпортно-експортних підприємств, з яких 250 щорічно експортують на суму в 5 млн. дол. США. Воно має 1 054 підприємства з іноземними інвестиціями та 293 підприємства/філії за кордоном із загальним обсягом інвестицій 2,08 млрд. дол. США.

Мальовничий ландшафт і сприятливе екологічне середовище роблять Чжуцзі видатним туристичним містом Китаю та першим еко-містом провінції Чжецзян. Щорічно воно приймає близько 5 мільйонів туристів.

Місто Чжуцзі є столицею стародавнього царства Юе та рідним місцем Сі Ші (однієї з чотирьох великих красунь Стародавнього Китаю).

Чжуцзі також є відкритим і доброзичливим містом. Чжуцзі та Нігахо (Японія) підтримують дружні відносини вже більше 20 років. Крім того, були підписані угоди про дружні обміни з містами США, Швеції, Фінляндії, Росії та Монголії.

22 вересня 2017 року місто Суми відвідала офіційна делегація міста Чжуцзі. Під час візиту міський голова Олександр Лисенко та член Постійного комітету КПК міста Чжуцзі пан Джин Лігенг підписали Меморандум про наміри щодо розвитку дружніх комунікацій. У документі йдеться про готовність сторін посилювати взаєморозуміння і дружбу китайського та українського народів, зміцнювати і розвивати дружні відносини між містами.

На запрошення китайської сторони, у період з 4 по 10 листопада 2018 року сумська делегація здійснила візити до м. Шаосін та м. Чжуцзі. Представники від міста Суми взяли участь у Другій міжнародній конференції з розвитку співробітництва та обмінів між дружніми містами, де, зокрема, був розміщений стенд з короткою інформацією про місто Суми та фотографії з його визначними архітектурними та культурними пам’ятками.

В урочистій обстановці перший заступник Сумського міського голови Володимир Войтенко та мер Муніципального народного уряду міста Чжуцзі пан Ван Фенсян підписали Угоду між містами Суми, Сумська область (Україна) та Чжуцзі, провінція Чжецзян (Китайська Народна Республіка) про встановлення відносин для дружніх обмінів. Крім того, делегація відвідала Коледж Цзянь (м. Чжуцзі), де мала змогу ознайомитися з навчальною і науковою базою, соціальною сферою учбового закладу. Під час візиту проректор з науково-педагогічної та міжнародної діяльності Сумського національного аграрного університету Микола Соколов та президент Коледжу Цзянь пан Ши Даоцзін підписали Угоду про спільну підготовку фахівців.