001.jpg

Відділ екології та енергозбереження Сумської міської ради звертається до мешканців міста, установ, організацій та підприємств обласного центру.

У зв'язку з впровадженням енергозберігаючих технологій в побуті та на виробництві для освітлення приміщень все більше застосовуються люмінесцентні та енергозберігаючі лампи, що дозволяє значно заощаджувати електроенергію.

Разом з тим виникає проблема утилізації відпрацьованих ламп.

Накопичення та тривале зберігання таких ламп може призвести до негативного впливу на навколишнє природне середовище та здоров'я людини. Адже вони містять сполуки ртуті, які відносяться до небезпечних відходів. За токсичністю ртуть відносять першого, найвищого класу небезпеки, сполуки ртуті практично не виводяться з організму.

Найчастіше відпрацьовані лампи викидаються разом з твердими побутовими відходами і потрапляють на сміттєзвалища, що призводить до проблеми загальнодержавного рівня – розсіяного забруднення довкілля ртуттю.

Збір відпрацьованих ламп здійснюють підприємства, які отримали відповідну ліцензію на проведення операцій з небезпечними відходами.

На території обласного центру таку операцію виконує ТОВ підприємство "Спецзахист" (40030, м. Суми, вул. Скрябіна, 38, тел.786-702).

Закликаємо вас здавати відпрацьовані лампи до спеціалізованих підприємств для їх знешкодження. Задумайтеся, яку шкоду ви можете нанести навколишньому природному середовищу та власному здоров'ю.