0012.jpg

Згідно з Наказом № 49, ухваленого Міністерством фінансів України, та який набирає чинності 22 квітня поточного року, затверджено нові форми звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядки їх заповнення.

Даним Наказом встановлено Коди продукції, які містять 84 її види. Зокрема, до нового переліку продукції додано пиво.

Звіти подаються всіма суб’єктами господарювання незалежно від форми власності: які виробляють та реалізують спирт (у тому числі біоетанол), алкогольні напої та виноматеріали, тютюнові вироби; які одержали ліцензії на право оптової та/або роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Подавати звіт необхідно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством, як передбачено для податкової звітності.

Звіт складається окремо за кожний місяць (до 10 числа), що настає за звітним, подається до органів Державної фіскальної служби за основним місцем обліку суб'єкта господарювання.

Отже, звітувати за новими формами потрібно буде в травні за звітний місяць – квітень поточного року.

У разі якщо суб'єкт господарювання має у своєму складі структурні одиниці, які не є юридичними особами, звіт заповнюється в цілому щодо підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць. Інформація подається за кодами та видами продукції згідно з додатком до наказу № 49.

В Державній податковій інспекції у м. Сумах нагадують, що у відповідності до ст. 17 Закону України № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі неподання чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до органу виконавчої влади, уповноваженого Кабінетом Міністрів України видавати відповідні ліцензії, - у розмірі 17 тис. грн.