Надрукувати
Перегляди: 279

Положення

про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб Сумської міської територіальної громади

(затверджено розпорядженням міського голови від 13.12.2023 № 387-р)

  1. Рада з питань внутрішньо переміщених осіб Сумської міської територіальної громади (далі – Рада) є консультативно-дорадчим органом, який утворюється на підставі розпорядження міського голови, або особи, що його замінює для участі у реалізації місцевої політики у сфері забезпечення та захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб, сприяння діяльності Сумської міської територіальної громади (далі – Сумська МТГ) у розвитку ефективних механізмів їх адаптації та інтеграції.
  1. Рада у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями Сумської міської ради, виконавчого комітету Сумської міської ради, розпорядженнями міського голови, наказами та розпорядженнями начальника Сумської міської військової адміністрації, Положенням про неї та іншими актами законодавства.
  1. Діяльність Ради ґрунтується на принципах верховенства права, законності, гласності, прозорості, колегіальності, гендерної рівності та інклюзивності.
  1. Основними завданнями Ради є:
  1. Рада відповідно до покладених на неї завдань:
  1. Рада має право:
  1. Склад Ради формується шляхом його затвердження розпорядженням міського голови або особи, що його замінює з числа осіб, які відповідають вимогам до члена Ради та виявили бажання брати участь у діяльності Ради.

Строк повноважень складу Ради становить два роки з дня затвердження розпорядженням міського голови або особи, що його замінює. Особа може бути призначена членом Ради не більше ніж на два строки повноважень поспіль.

До складу Ради можуть входити представники органів державної влади, виконавчих органів Сумської міської ради, внутрішньо переміщені особи, місцем фактичного проживання яких згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є Сумська МТГ, в тому числі які є представниками суб’єктів господарювання, які в установленому законодавством порядку перемістили свої виробничі потужності та активи, представники від громадських об’єднань, в статуті яких визначено, що їх діяльність спрямована на забезпечення та захист прав внутрішньо переміщених осіб і реалізацію проектів у межах Сумської МТГ.

Кількісний склад Ради не може перевищувати 25 осіб.

Департамент соціального захисту населення Сумської міської ради (далі – Департамент) оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті не пізніше ніж за 15 календарних днів до затвердження персонального складу Ради повідомлення про формування складу Ради.

Документи щодо включення осіб до складу Ради подаються до Департаменту, за адресою та у строк, визначені в оголошенні про формування складу Ради.

Відбір членів Ради здійснюється на підставі поданих до Департаменту внутрішньо переміщеними особами та представниками громадських об’єднань документів в електронній, з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» та паперовій формі, а саме:

Обробка персональних даних членів Ради здійснюється у відповідності до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

Для затвердження персонального складу Ради уповноважена посадова особа Департаменту приймає та узагальнює подані кандидатами документи, проводить попереднє письмове опитування щодо обрання голови Ради (з числа внутрішньо переміщених осіб), заступника голови Ради, секретаря Ради, готує та подає на затвердження міському голові або особі, що його замінює пропозиції щодо персонального складу Ради.

Основними критеріями відбору кандидатів у члени Ради, є бажання працювати на громадських засадах, активна участь у громадській діяльності, відповідність високим стандартам доброчесності, відсутність конфлікту інтересів, наявність особистих досягнень або реалізованих проектів у сфері захисту внутрішньо переміщених осіб, наявність конкретних пропозицій щодо особистого вкладу в реалізацію мети та завдань Ради.

Чисельність внутрішньо переміщених осіб у складі ради повинно становити не менше, ніж 40% від кількісного складу Ради.

8. Дострокове припинення діяльності Ради здійснюється розпорядженням міського голови або особи, що його замінює в разі:

  1. Раду очолює голова. Голова Ради має заступника.

Повноваження голови Ради припиняються за рішенням Ради у разі подання ним відповідної заяви, припинення його членства у Раді або висловлення йому недовіри Радою у кількості більшості від складу Ради.

У разі припинення повноважень голови Ради до обрання нового голови його обов’язки виконує заступник, якщо інше не передбачено її рішенням.

  1. Голова Ради:
  1. Заступник голови Ради:
  1. Секретар Ради відповідно до покладених на нього завдань:
  1. Члени Ради виконують свої обов’язки на громадських засадах. 

Члени Ради мають право:

Члени Ради мають право доступу в установленому порядку до приміщень виконавчих органів Сумської міської ради.

  1. Повноваження голови, заступника, секретаря та членів Ради достроково припиняються у порядку, визначеному цим Положенням:

15. Припинення повноважень голови, заступника, секретаря та членів Ради є підставою для внесення змін до складу Ради.

Обрання нового голови, заступника та секретаря Ради проводиться на її засіданні з числа членів Ради, шляхом голосування у кількості більшості від складу Ради.

Обрання членів Ради на заміну тому, який припинив свої повноваження відбувається відповідно до пункту 7 цього Положення.

Зміни до складу Ради вносяться розпорядженням міського голови або особи, що його замінює за поданням голови Ради або за ініціативи більшості від складу Ради.

16. Рада провадить свою діяльність відповідно до затверджених нею планів роботи.

17. Основною формою роботи Ради є засідання. Засідання можуть бути чергові (проводяться не рідше одного разу на квартал) та позачергові (скликаються головою Ради та/або на вимогу не менше однієї третини від загальної кількості членів Ради).

Пропозиції щодо розгляду питань на засіданні вносять голова Ради, заступник голови Ради, секретар та члени Ради.

Повідомлення про скликання засідання Ради, зокрема позачергового, доводяться до відома кожного її члена не пізніше ніж за три робочих дні до початку засідання.

Голова Ради може прийняти рішення про проведення засідання у режимі реального часу з використанням відповідних технічних засобів, зокрема через Інтернет, або про участь члена Ради у засіданні в такому режимі.

За запрошенням голови Ради або за рішенням більшості від складу Ради у засіданнях можуть брати участь інші особи.

Головуючим на засіданні Ради є голова Ради або за його відсутності – заступник голови Ради.

Засідання Ради вважається правомочним, якщо на ньому присутні більш як половина членів її загального складу. Якщо проведення засідання Ради неможливе за причини відсутності кворуму, воно переноситься на іншу дату, про що повідомляються всі члени Ради.

За результатами розгляду рішення, пропозиції та рекомендації можуть бути схвалені Радою. Рішення, пропозиції та рекомендації вважаються схваленими, якщо за них проголосувала більше ніж половина членів Ради, присутніх на її засіданні.

У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.

Член Ради, який не підтримує пропозиції (рекомендації), може викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

Рішення, пропозиції та рекомендації Ради ухвалені на засіданні Ради, в п’ятиденний строк оформляються протоколом, який підписують головуючий на засіданні та секретар Ради і не пізніше ніж у десятиденний строк після ухвалення в обов’язковому порядку доводиться до відома членів Ради, громадськості шляхом оприлюднення на офіційному веб-сайті Сумської міської ради та надсилається міському голові або особі, що його замінює, виконавчому комітету Сумської міської ради та/або Сумській міській військовій адміністрації, відповідно до меж повноважень останніх.

18. Рада в обов’язковому порядку інформує міського голову або особу, що його замінює, виконавчий комітет Сумської міської ради та/або Сумську міську військову адміністрацію, відповідно до меж повноважень останніх, та громадськість про свою роботу шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Сумської міської ради та оприлюднення в інший прийнятний спосіб регламенту, плану роботи, протоколів засідань щодо схвалених рішень, пропозицій та рекомендацій, інформації про їх виконання, щорічних звітів про діяльність тощо, а також інформації про керівний склад, склад робочих груп, комісій із зазначенням контактних даних Ради (телефону, адреси для листування, електронної пошти тощо) для комунікації з питань, що належать до її компетенції.

19. Пропозиції та рекомендації Ради можуть бути реалізовані шляхом подання схвалених пропозицій та рекомендацій до міського голови або особи, що його замінює, виконавчого комітету Сумської міської ради та/або Сумської міської військової адміністрації, міністерств, відомств та інших центральних органів виконавчої влади.