007.jpg

11 травня 2017 року Рада міністрів Євросоюзу схвалила остаточне рішення про безвізовий режим для України. Це була фінальна інстанція в отриманні дозволу українцям перетинати кордон ЄС без віз.

17 травня у будинку Європарламенту у Страсбурзі відбулася урочиста церемонія підписання документа про безвіз для України. Свої підписи під документом поставили голова Європейського парламенту Антоніо Таяні та представник від Мальти (міністр внутрішніх справ Кармело Абела), яка зараз головує у Раді ЄС. Також на заході був присутній президент України Петро Порошенко.

Згодом його опублікували в Офіційному журналі ЄС. Через 20 днів після цього, тобто 11 червня 2017 року, громадяни України зможуть подорожувати до більшості європейських країн без віз.

Після введення безвізового режиму з ЄС власники українських закордонних біометричних паспортів зможуть відвідувати 30 європейських країн без обов'язкового оформлення візи. Зокрема, безвізові подорожі з метою туризму, шопінгу, відвідин родини або у справах бізнесу гарантовані українцям у такі країни: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція. Окрім цього, безвізовими стануть також європейські карликові держави (в тому числі, Монако та Ватикан).

Упереліку є країни, що не входять до складу ЄС (Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн), однак вони є частиною шенгенського простору, а отже автоматично надають право українцям на безвізовий в'їзд. Водночас, у списку вказані країни, які не входять до зони Шенген, однак є частиною Європейського Союзу (Хорватія, Румунія, Болгарія та Кіпр), тому також погоджуються на умови "безвізу" для України.

Нагадаємо, що громадяни України вже зараз мають право подорожувати без віз до таких країн Європи, як Туреччина, Македонія, Боснія та Герцоговина, Сербія, Чорногорія і Албанія.
Більш детальну інформацію щодо безвізового режиму для українців можна знайти на сайті «Відкрий Європу» за посиланням http://openeurope.in.ua.

Усі інформаційні матеріали платформи «Відкрий Європу» розроблені за участю Міністерства закордонних справ України, Державної міграційної служби України, Державної прикордонної служби України та проекту «Європейська правда».